Iiu Susiraja: Ottaisin omakuvia, vaikka olisin hoikka

Kuvataiteilija ei vitsaile koostaan. Jokaisella on oikeus tulla hyväksytyksi omana itsenään.

hän
Teksti
Suomen Kuvalehti

Nainen pukee päälleen sukkahousuja. Pukeminen ei näytä yhtä viettelevältä kuin mainoksissa. Rehevä nainen äheltää välillä seisten, välillä sohvalla istuen. Sukkahousuja kiskotaan jalkaan valokuvasarjassa, jonka nimi on halvoista sukkahousupaketeista tuttu One Size Fits All, sama koko sopii kaikille.

Valokuvissa esiintyvä nainen hypistelee nyt ihonvärisiä stay up -sukkia kirpputorilla ja miettii, voisiko niitä käyttää valokuvissa. Hän on Iiu Susiraja, viime vuosina paljon huomiota saanut kuvataiteilija.

Moni katsoja on kokenut Susirajan kuvat hauskoina, sillä niissä on yllättäviä yhdistelmiä, kuten sormenpäistä auki leikattu sormikas ja aukoista kurkistelevat silakat. Kuvissa myös esiintyy ihminen, joka ei poseeraa laitettuna ja parhaasta kuvakulmasta. Susirajan teosten viesti on se, että jokaisella on oikeus tulla hyväksytyksi ja rakastetuksi omana itsenään.

Susiraja esiintyy kuvissaan totisena, mutta on tosielämässä hymyilevä ja puhelias.

”Hymyttömyys kuvissa tulee luonnostaan, koska olen tilanteissa yksin. Miellän hymykuvat enemmän ylioppilaskuviksi ja mainoskuviksi.”