Hyvää huomenta, Burma

Marraskuussa 2010 Burman Yangonissa University Avenue 54:n edessä rullattiin piikkilanka-aidat kasaan ja raskaat harmaat metalliportit aukesivat.

Ulos astui pienikokoinen, hento nainen, joka oli ollut kaikkiaan liki 15 vuotta suljettuna omaan taloonsa. Aung San Suu Kyi kipusi korokkeelle ja tervehti hyväntuulisesti kadulle kertyneitä tuhansia haltioituneita kannattajiaan.

Burma syöksyy päistikkaa demokratiaan. Yli 700 poliittista vankia on vapautettu, mielenosoitukset, joukkokokoontumiset ja ammattiyhdistysliikkeet sallittu ja ulkomaankauppaa helpotettu.

Aukiolla jolla sotilaat vielä viisi vuotta sitten ampuivat opiskelijoita ja munkkeja, katukauppiaat tarjoilevat nyt hikeä pyyhkien nuudelikeittoja ja japanilaisturistit asettautuvat kuvattaviksi historiallisen Sule-pagodin eteen.

Pääkadun kulmassa demokratialiikkeen aktivistit kaupustelevat T-paitoja, mukeja ja avaimenperiä, joissa kaikissa Aung San Suu Kyi hymyilee salaperäisesti. Vielä pari vuotta sitten kauppias olisi joutunut suoraan vankilaan.

Mutta moni asia on myös ennallaan. Kuoppaiset pääkadut täyttyvät nilkkaa myöten vedestä lyhyenkin sadekuuron jälkeen. Illan tullen hämärillä kaduilla jokainen askel on otettava varoen, jottei putoa romahtaneeseen katuviemäriin tai astu lihavan rotan hännälle.

Ostoksille lähtiessään on syytä varata tukuittain kyatin-seteleitä, sillä talouspakotteet ovat pitäneet luottokorttiyhtiöt pois maasta. Samasta syystä kaupungissa ei näy Coca Colan, McDonaldsin eikä Nokian mainoksia.

Kun kaoottinen valtatie haarautuu Yangonin jälkeen vasemmalle kohti maan pääkaupunkia Naypyidaw’ta, savuttavat kaupunkibussit, ikäloput taksit ja ihmisiä pursuavat kuorma-autot katoavat maisemasta kuin taikaiskusta.

Edessä aukeaa viivasuora betoniväylä ja kaksi yhtä tyhjää kaistaa molempiin suuntiin. Naypyidaw’n suuntaan kulkevat kanssamme vain tien pientareella puukärryä vetävät härkäkaksikot.

Burman sotilasjohto päätti 2000-luvun alkuvuosina, että maa tarvitsee uuden pääkaupungin. Se perustettiin keskelle metsiä ja peltoja, 320 kilometrin päähän entisestä pääkaupungista Yangonista.

Mahtipontisuudessaan Naypyidaw hakee vertaistaan. Liki Uudenmaan läänin kokoinen alue on jaettu sotilaallisesti vyöhykkeisiin – ostosvyöhyke, hallintovyöhyke, asumisvyöhyke, hotellivyöhyke. Ne yhdistyvät toisiinsa 10-16-kaistaisilla väylillä.

Tavallisissa burmalaisissa Naypyidaw herättää lähinnä raivoa. Samaan aikaan kun burmalaisten köyhä enemmistö viettää iltansa kynttilänvalossa vailla sähköä, Naypyidaw hehkuu täydessä valaistuksessa läpi yön.

Mutta maan sotilasjohtoa eivät tavallisten burmalaisten mielipiteet ole kiinnostaneet.

Ainakaan tähän asti.

Kuvat Petri Kaipiainen.
Kuvakertomus Netta Vuorinen.

Lue laaja reportaasi kohti demokratiaa syöksyvästä Burmasta Suomen Kuvalehden numerosta 49/2012.