"Huumerikollisuudesta annetaan todellisuutta synkempi kuva"

Huumerikollisuudesta luodaan Suomessa paljon todellisuutta synkempi kuva. Näin esittää tutkija Aarne Kinnunen perjantaina tarkastetussa sosiologian väitöstutkimuksessaan.

Kinnusen mukaan järjestäytyneen rikollisuuden ja huumerikollisuuden vaarallisuutta korostetaan tarpeettoman paljon.

Tutkija uskoo tämän johtuvan siitä, että media saa huumerikollisuudesta raflaavia ja näyttäviä juttuja. Lisäksi poliisilla on omat syynsä pitää yllä synkkää kuvaa.

”Esimerkiksi poliisivaltuuksien laajentamisessa puhelinkuunteluun, soluttautumiseen ja valeostoon on huumerikollisuuden ja järjestäytyneen rikollisuuden uhka ollut pätevä argumentti”, Kinnunen sanoo.

Hän pitää mahdollisena, että huumerikosten tuomiot ovat koventuneet vaarojen korostamisen takia. Esimerkiksi törkeästä raiskauksesta voikin saada lyhyemmän tuomion kuin huumeiden maahantuonnista.

Tutkijan mielestä huumeongelmaa käsitellään Suomessa kieroutuneesti, kun keskitytään huumerikoksiin, vaikka energia pitäisi suunnata niiden ennaltaehkäisyyn.

Kinnusen mukaan huumerikollisuutta dramatisoitaessa unohtuu monesti se, että Suomessa on paljon tavallisia ihmisiä, jotka käyttävät huumeita, eivätkä joudu niiden kanssa ongelmiin.

”Hallitusta käytöstä ei saa puhua suomalaisessa huumekeskustelussa”, Kinnunen toteaa.

Hän korostaa, ettei missään nimessä halua vähätellä huumerikollisuutta.

”Nämä ongelmat ovat olemassa, mutta se, että asioista kirjoitetaan aina samasta synkästä näkökulmasta luo aika erikoisen kuvan tilanteesta. Poliisin ei tarvitse jokaisen huumetakavarikon yhteydessä esitellä huumekasoja ja aseita”, tutkija sanoo.

Kinnusen tutkimus perustuu poliisityön havainnointiin, laajoihin tilastoihin, viranomaisten ja huumemarkkinoilla toimivien haastatteluihin sekä viranomaisdokumentteihin.

Teksti Heidi Väärämäki (STT)