Huumerikollisten uusi sukupolvi: Nuoret pyörittävät laajaa bisnestä

Huumausainerikosten määrä on rajussa kasvussa.

amfetamiini
Teksti
Pekka Anttila

Huumausainerikosten määrä Suomessa kasvaa rajua vauhtia. Etenkin Helsingissä tilanne on huonontunut voimakkaasti. Törkeiden huumausainerikosten määrä kasvoi viime vuonna yli 70 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna. Kaikkiaan Helsingissä ilmoitettiin yli 3 300 huumausainerikosta vuonna 2013.

Huumausaineiden tarjonta on lisääntynyt merkittävästi varsinkin pääkaupunkiseudulla, mutta Helsingin huumepoliisin rikoskomisarion Jari Pynnösen mukaan ilmiö on valtakunnallinen. Epäiltyjen hallusta on takavarikoitu lähes poikkeuksetta suuria määriä muualle Suomeen levitettäväksi tarkoitettuja huumausaineita.

”Markkinoille on tullut myös uusi sukupolvi huumerikollisia. He ovat poliisille entuudestaan täysin tuntemattomia henkilöitä, joilla ei ole rikosrekisteriä. Meille on tullut tutkintaan isoja juttukokonaisuuksia, joissa poliisille tuntemattomat nuoret henkilöt pyörittävät määrältään hyvin laajaa huumekauppaa. Tämä on uusi ilmiö”, Pynnönen sanoo.

Pynnösen mukaan erityisesti amfetamiinia, ekstaasia ja kokaiinia liikkuu markkinoilla nyt paljon. Isoihin kannabiksen kasvattamoihin törmätään viikoittain. Toiminta on ammattimaista.

”Helsingissä oli viime vuonna niin paljon huumejuttuja, että emme olisi pystyneet tutkimaan yhtään enempää. Huumeiden tarjonta on lisääntynyt niin voimakkaasti, että uusia juttuja tulee kuin liukuhihnalta. Juttujen laajuus paisuu jatkuvasti ja tekijöiden määrä on suuri”, Pynnönen sanoo.