Huumepoliisijutussa yllättävä käänne: Poliisijohtajat tekivät tutkintapyynnön oikeuskanslerille

Korkeat poliisijohtajat tekivät tutkintapyynnön oikeuskanslerille valtionsyyttäjän johtamasta esitutkinnasta.

Harvinaisessa tutkintapyynnössä yhdeksän raskaan sarjan poliisimiestä pyytää oikeuskansleri Jaakko Jonkkaa selvittämään, onko Helsingin huumepoliisien jutun esitutkinnassa syytä epäillä jonkun virkamiehen syyllistyneen rikokseen. Tutkintapyyntö tehtiin oikeuskanslerinviraston mukaan 18. maaliskuuta.

Suomen Kuvalehden useista eri lähteistä keräämien tietojen mukaan tutkintapyynnön ovat allekirjoittaneet Helsingin apulaispoliisipäällikkö Jari Liukku, Helsingin huumerikosyksikön johtaja rikosylikomisario Jari Aarnio, krp:n rikosylikomisario Tero Haapala, sekä kuusi hyvin kokenutta rikoskomisariota ja rikosylikonstaapelia.

Tutkintapyyntö sisältää SK:n saamien tietojen mukaan poikkeuksellisen voimakasta arvostelua valtionsyyttäjä Ari-Pekka Koiviston johtamaa esitutkintaa kohtaan. Esitutkinnassa käytetyt menetelmät ovat myös tutkintapyynnön kohteena.

Oikeuskansleria pyydetään muun muassa tutkimaan, onko Koiviston johtamassa esitutkinnassa rikottu tahallaan ja toistuvasti esitutkintalakia.

Tiettävästi tutkintapyynnössä todetaan, että kuulusteluissa on pyritty vaikuttamaan poliisimiesten kertomuksiin esittämällä heille paikkansapitämättömiä väitteitä tosina.

Tietyille esitutkintapöytäkirjan johdannossa esitetyille rikosväitteille ei löydy tukea varsinaisesta tutkintamateriaalista. Poliisimiesten tutkintapyynnössä väitteiden sanotaan perustuvan pitkälti ylimalkaisiin arvioihin.

Kovan arvostelun kohteena on se, että esitutkinnassa ei aikanaan tehty lisäkuulusteluja, joita virkarikoksista epäillyt poliisimiehet esittivät. Lisäkuulusteluja ryhdyttiin tekemään vasta jutun syyttäjänä toimivan Mika Illmanin määräyksestä, kun esitutkinta oli päättynyt.

Tutkintapyynnössä epäillään, että parhaillaan käynnissä oleva syyteharkinta sekä mahdollinen rikosprosessi saattavat myöhäisemmässä vaiheessa perustua osittain virheelliseen ja puutteelliseen materiaaliin.

Tutkinnanjohtaja Ari-Pekka Koivistoa ei tavoitettu jutun kommentointia varten.

Syyteratkaisu toukokuussa

Helsingin huumepoliisien virkarikosepäilyt ovat parhaillaan syyteharkinnassa. Poliiseja epäillään muun muassa törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä sekä virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Mika Illmanin mukaan hän tekee ratkaisun syytteiden nostamisesta viimeistään toukokuussa.

Huumepoliiseihin kohdistuva esitutkinta käynnistyi joulukuussa 2007. Tämän jälkeen oikeuskansleri Jaakko Jonkalle on tehty useita kanteluita ja tutkintapyyntöjä.

Jaakko Jonkka kertoo Suomen Kuvalehdelle, että tällä hetkellä kiivaasti elävässä jutussa täytyy tapahtua rauhoittumista ennen kuin hän tekee asiassa omia ratkaisujaan.

”Yritän pitää kiinni siitä, että samassa asiassa ei olisi vireillä kahta tutkintaa samaan aikaan. Jos ihmiset joutuvat kahteen rooliin, niin siinä tulee esiin oikeusturvaongelmia”, sanoo Jonkka.

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk), sisäasiainministeri Anne Holmlund (kok) ja Helsingin poliisikomentaja Jukka Riikonen vaativat asiassa kiireellistä ja välitöntä tutkintaa joulukuun puolivälissä 2007.

Lue kaikki aiheeseen liittyvät jutut.