Huumepoliisijutussa taas tutkintapyyntö

Huumepoliisijuttu
Teksti
Pekka Anttila

Valtakunnansyyttäjä selvittää, kohdeltiinko huumepoliisijutun todistajaa epäasiallisesti.

Teksti Pekka Anttila
SK 8/2008

Helsingin huumepoliiseja koskevien rikosepäilyjen esitutkinta sai taas uuden yllättävän käänteen. Tapauksessa todistajana kuultu tullin rikostorjuntayksikön virkamies houkuteltiin palaveriin työnantajansa tiloihin asiaankuulumattomilla etukäteisjärjestelyillä.

Tilaisuuteen saavuttuaan kyseinen tullimies huomasi, että tapaamisen tekaistuilla syillä järjestäneen esimiehen lisäksi paikalla oli yllättäen myös keskusrikospoliisin edustaja. Poliisi vei virkamiehen tullin tiloista välittömästi kuulusteluihin tavalla, jossa hänelle ei jäänyt muita vaihtoehtoja.

Määräyksen todistajan noutamisesta kuulusteluun antoi Suomen Kuvalehden tietojen mukaan esitutkintaa johtava valtionsyyttäjä Ari-Pekka Koivisto.

Menettely on selvässä ristiriidassa esitutkintalain kanssa. Todistajana toimivan henkilön voi noutaa kuulusteluihin vain, jos hän ilman hyväksyttävää syytä jättää noudattamatta kutsua.
Valtakunnansyyttäjä Matti Kuusimäelle on tehty tutkintapyyntö näiden tapahtumien lainmukaisuudesta. Kuusimäki kieltäytyi kommentoimasta asiaa SK:lle.

Rikosoikeuden professorin Ari-Matti Nuutilan mukaan yksi esitutkintalain johtavista periaatteista on hienotunteisuus. Todistajalle mutta myös syylliseksi epäillylle pyritään aiheuttamaan mahdollisimman vähän haittaa.

”Todistajalle on aina kerrottava hänen asemansa heti, ja sitten kutsuttava hänet kuulusteluun. Sen jälkeen on neuvoteltava vielä siitä, mikä ajankohta parhaiten sopii todistajalle. Kaikissa tapauksissa on aina mietittävä sellaiset keinot, jotka vähiten vaarantavat todistajan kunniaa ja asemaa”, Nuutila kertoo.

Ari-Pekka Koivisto julkisti 10. joulukuuta päätöksensä toimittaa huumepoliisien asiassa esitutkinta. Tutkinta on kohdannut monenlaisia pulmia.

Oikeuskansleri Jaakko Jonkalle on tehty esitutkinnasta kaksi kantelua. Suomen kokeneimpiin huumetutkijoihin lukeutuvat poliisit arvostelivat voimakkaasti esimerkiksi esitutkinnan kestoa ja kysyivät, onko tutkinnanjohtaja mitoittanut esitutkintatoimet oikein.

Toisessa kantelussa pyydettiin tutkimaan onko tutkinnanjohtaja menetellyt kaikin puolin laillisesti ja asianmukaisesti.

Oikeuskanslerinvirasto teki viime viikolla kanteluista selvitys- ja lausuntopyynnön valtakunnansyyttäjänvirastoon.

Tiedot huumepoliiseihin kohdistuvista rikosepäilyistä vuotivat julkisuuteen jo viikkoja ennen esitutkinnan käynnistymistä. Tietovuotoa tutkii parhaillaan Turun keskusrikospoliisi.

Alusta lähtien esitutkintaa on arvosteltu mediassa esimerkiksi jääviysongelmista. Ari-Pekka Koivisto on kiistänyt ongelmat.

Aiheesta lisää
Oikeuskanslerille kaksi kantelua huumepoliisien tutkinnasta (SK netti 14.2.2008)
Huumepoliisien jutussa epäiltynä myös krp:n ex-pomo (SK netti 28.1.2008)
Huumepoliisijuttu levisi myös krp:hen (SK 5/2008)
Huumepoliisijutussa tutkitaan nyt tietovuotoa (SK 4/2008)
Poliisien valtataistelu (SK 3/2008)