Katkera valtataistelu: Huumepoliisi ja krp tappelevat jutuista

Salainen asiakirja: Keskusrikospoliisilla oikeus ottaa juttuja muilta.

Perjantaina 13. joulukuuta toistakymmentä aseistautunutta poliisia teki luotiliivit päällään kotietsinnän Pasilassa. Kohde oli poikkeuksellinen: Helsingin poliisilaitos. Huumetoimiston työtiloihin tehdyn iskun syynä oli huumeyksikön päällikköön Jari Aarnioon liittyvä rikostutkinta. Krp:n poliisit veivät mukanaan muun muassa tietokoneita ja asiakirjamappeja.

Tilanne oli lähellä kärjistyä avoimeksi tappeluksi poliisien välillä. Neljä huumepoliisia otettiin kiinni virkarikoksista epäiltyinä ja vietiin kuulusteluihin. Kaksi päällystöön kuuluvaa huumepoliisia krp otti kiinni omassa päämajassaan Vantaan Jokiniemessä, jossa he olivat koulutustilaisuudessa.

Äärimmilleen jännittynyt tilanne krp:n ja Helsingin huumepoliisien välillä ei ole uusi asia. Mutta miksi juuri huumausainerikosten tutkintaan liittyy näin rajuja erimielisyyksiä? Kyse on lopulta siitä, kuka saa Suomessa tutkia kaikkein kovinta järjestäytynyttä rikollisuutta.

Keskusrikospoliisin vastuualueena on vakavimman, erityisesti järjestäytyneen ja ammattimaisesti toimivan rikollisuuden torjunta. Helsingin huumetoimisto taas kuuluu paljastavan rikostutkinnan toimintayksikköön.

Käytännössä Helsingin huumepoliisi tutkii lähes 80 prosenttia kaikista järjestäytyneen rikollisuuden tapauksista koko Suomessa. Tämä johtuu siitä, että noin 80 prosenttia järjestäytyneestä rikollisuudesta on huumerikollisuutta. Kovin huumausainerikollisuus keskittyy Helsinkiin ja pääkaupunkiseudulle.