Hussein Al-Taee kertoo, miksi irakilaiset nuoret miehet pettyivät Suomessa sydänjuuriaan myöten

CMI:n asiantuntija tiesi jo puoli vuotta sitten, että pakolaiset virtaavat Eurooppaan.

Angela Merkel
Teksti
Päivi Ängeslevä

Kohta Pariisin terrori-iskujen jälkeen MTV:n kymppiuutisiin istahti katsojille tuntematon Irak-asiantuntija, joka pureutui äärijärjestö Isisiin ”puhtaan pragmaattisesti ja kiihkottomasti”.

Noilla sanoilla Hussein Al-Taee kuvailee omaa esiintymistään. Hän on 32-vuotias Suomen ja Irakin kansalainen, joka on työskennellyt vuoden Martti Ahtisaaren konfliktinratkaisujärjestössä Crisis Management Initiativessa eli CMI:ssa.

Al-Taee on saanut kuluvana syksynä kehuja viisaista ajatuksistaan, toisenlaisista näkemyksistään ja terävistä analyyseistään, kuten:

Pariisin iskut olivat Isisin hätähuuto. Isis on heikentynyt valtaamillaan alueillaan Syyriassa ja Irakissa. Uusien jäsenten rekrytointi olisi helpompaa, jos eurooppalaiset pelästyisivät, sulkisivat rajansa ja syyttäisivät turvapaikanhakijoita terrorismista.

Ruokaprotestit Suomen vastaanottokeskuksissa eivät kielineet kiittämättömyydestä, kuten suomalaiset luulivat. Irakilaiset nuoret miehet olivat kuvitelleet Euroopan paratiisiksi ja pettyivät sydänjuuriaan myöten, kun heidän unelmansa särkyi.