Suomessa ei ole ebolaa - Meilahden epäily aiheeton

Verenvuotokuumeen mahdollisuutta pidettiin alusta asti epätodennäköisenä.

ebola
Teksti
Jari Lindholm

Helsingissä Meilahden sairaalassa hoidettavalla miehellä ei ole ebolaa, Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri kertoo.

Illansuussa saadut testitulokset olivat negatiiviset, ja niitä pidetään luotettavina. Hoito jatkuu sairaalassa, kunnes uusintatestin tulos saadaan lähipäivinä.

Yhdysvaltalainen potilas tuotiin sairaalaan torstai-iltana. Hänellä oli ollut kuumetta ja päänsärkyä. Koska hän oli palannut Liberiasta 21 päivää aiemmin, viranomaiset halusivat varmistua, ettei hän ollut saanut ebolatartuntaa. Sitä pidettiin alusta asti epätodennäköisenä.

Ebola on vaarallinen tauti, mutta se tarttuu ihmisestä toiseen vain oireilevan potilaan ruumiineritteistä, kuten ulosteesta, oksennuksesta, verestä ja hiestä.

Länsi-Afrikassa viime talvena puhjenneessa ebolaepidemiassa on tähän mennessä kuollut Maailman terveysjärjestön WHO:n arvion mukaan yli 5000 ihmistä, mutta todellinen luku on luultavasti jopa kolme kertaa suurempi. Epidemia on tähän asti rajoittunut Guineaan, Liberiaan ja Sierra Leoneen. Malissa on todettu yksi ebolatapaus ja länsimaissa muutama. Senegal ja Nigeria pysäyttivät taudin etenemisen nopeilla toimilla.