Hullu luovuus vitostien varrella

Kesämatkalla: Suomalaisessa sarjakuvassa nyrjähtäneisyys edustaa valtavirtaa.

Kesämatkalla
Teksti
Mikko Huotari

KESÄMATKALLA – Fingerporin laaja suosio on osoitus siitä, kuinka nyrjähtänyt huumorintaju suomalaisilla on. Mikkelin taidemuseon Hullu luovuus -näyttely pureutuu vinksahtaneeseen suomalaiseen sarjakuvahuumoriin.

Näyttelyssä on esillä kymmenen suomalaisen sarjakuvataiteilijan töitä. Näytteille on aseteltu alkuperäisiä töitä ja luonnoksia. Teoksista katsojalle välittyy sarjakuvan tekemisen tekniikoiden moninaisuus. Tussi, lyijykynä, vesiväri, guassi ja erilaiset sekatekniikat. Esillä ovat sulassa sovussa sekä vakavampi että hilpeämpi sarjakuva.

Lisäksi taiteilija Heikki Paakkanen on pystyttänyt Sissi ja siviilipalvelusmies -sarjakuvamaailmansa mukaisen installaation, joka on rakennettu sadoista pienistä kvasihistoriallisista yksityiskohdista.

Taidemuseon tiloista löytyy sarjakuvateemojen innoittamia aktiviteetteja, kuten Jii Roikosen Jasso-kissa-peli, jossa näyttelyvieras voi asettaa itsensä pelinappulaksi.

Fingerporin henkilöiden, Kiroilevan siilin ja Jasso-kissan kaltaiset hahmot kapinoivat siloteltua amerikkalaista sarjakuvatyyliä vastaan. Onko underground Suomessa valtavirtaa, näyttelyn kuraattori Ville Hänninen?