Huippuvirkamiehet oikovat kunta- ja sote-sotkuja – STM:n ja VM:n kuntaosaston johtajisto suljettu ulos

Vaikka pääministeri Jyrki Kataisen (kok) hallitus seisoo julkisuudessa tiukasti suuren kunta- ja sote-uudistuksensa takana, kaikessa hiljaisuudessa valtiovarainministeriössä (VM) haetaan jo pakoreittejä uhkaavasta umpikujasta.

Töihin ovat ryhtyneet valtionhallinnon raskaan sarjan virkamiehet VM:n kansliapäällikön, valtiosihteeri Martti Hetemäen johdolla.

Kyseessä on Kataisen hallituksen rakenneuudistuksia luotsaava johtoryhmä.

Hetemäen ryhmä joutuu tarkastelemaan marraskuuhun mennessä rakenteellisten uudistusten tuomat talousvaikutukset kestävyysvajeen kattamiseksi. Julkisen talouden noin 9 miljardin euron kestävyysvajeesta kuntien pitää kattaa puolet.

Luvassa on myös miljardiluokan kunta- ja sote-linjauksia, esimerkiksi kuntien tehtävien ”keventäminen” miljardilla eurolla, mutta poissaolollaan johtoryhmästä loistavat VM:n kuntaosaston sekä sosiaali- ja terveysministeriön (STM) ylin johto.

Kuntaosaston ylijohtaja Päivi Laajala vetää yhtä alatyöryhmää, mutta johtoryhmään asti hän ei ole yltänyt. Ei myöskään ministeri Henna Virkkusen (kok) valtiosihteeri Sari Raassina (kok). Pöydästä poissa on yhtä kaikki STM:n kansliapäällikkö Päivi Sillanaukee (kok), vaikka sote-budjetti nielee kuntien talouksista puolet.

Hetemäen työryhmään kuuluvat valtioneuvoston kanslian valtiosihteeri Olli-Pekka Heinonen, ylijohtaja Jukka Pekkarinen VM:stä, kansliapäällikkö Erkki Virtanen työ- ja elinkeinoministeriöstä sekä kansliapäällikkö Anita Lehikoinen opetus- ja kulttuuriministeriöstä.

Jukka Pekkarisen tiedetään olevan julkis- ja kuntatalouden osaaja. Hän toimi 2000-luvun alussa muun muassa kuntatalouden selvitysmiehenä.

Pääministerin mitta täyttyi?

Taustalla kerrotaan, että pääministeri Kataisen mitta olisi jo täyttynyt kunta- ja sote-sotkuista.

Usea Suomen Kuvalehden haastattelema vaikuttaja arvioi, että pääministerin kansliassa on tehty tilannearvio, jonka mukaan Hetemäen työryhmä saisi kohtuullisen puhtaalta pöydältä tarkastella kunta- ja sote-uudistamisen vaikutuksia, kuntatalouden tehtävien leikkauksia ja ylipäätään koko kuntataloutta.

Siksi VM:n kuntaosasto ja STM eivät ole mukana. Pöytään ei ole haluttu tahoja, joilla on kova tarve puolustaa kunta- ja sote-sotkun aiheuttaneita toimiaan.

On mahdollista, että esimerkiksi paljon kritiikkiä herättäneet hallituksen sote-linjaukset saavat syksyn aikana vielä uuden suunnan.

VM:n kuntaosaston ja STM:n sulkeminen ulos painavasta johtoryhmästä viestii siitä, että kunta- ja sote-uudistuksia keskeisesti luotsanneet ministerit, valtiosihteerit, kansliapäälliköt ja ylijohtajat istuvat sivupöydissä, kun Hetemäen johtoryhmä seuloo vaikuttavia ratkaisuja kestävyysvajeen kattamiseksi.