Huipputuloisista kertova tutkimus avasi ainutlaatuisen ikkunan rikkaiden maailmaan ja löysi piilovaikuttajia

Arvio: Anu Kantola ja Hanna Kuusela ovat tehneet merkittävän laadullisen tutkimuksen.

Helsingin Sanomat julkaisi 1. syyskuuta artikkelin, joka käsitteli yhteiskuntatieteellistä tutkimusta Huipputuloiset – Suomen rikkain promille (Vastapaino).

Juttu oli Helsingin Sanomissa ennen teoksen virallista julkaisua. Tämä on ymmärrettävää, sillä teoksen tekijät, tutkijat Anu Kantola ja Hanna Kuusela, kiittävät kirjan lopussa Hesaria ja sen toimittajaa Tuomo Pietiläistä tuesta tutkimuksen teossa. HS luovutti tutkijoille huipputuloisista muun muassa dataa Verokoneesta.

Juttu kiinnosti lukijoita ja muuta mediaa. Sosiaalinen media täyttyi keskustelusta. Iltapäivälehdet tekivät jutusta siteerauksia ja omia nostoja, omista lähtökohdistaan käsin. Tutkijoita haastateltiin heti seuraavana päivänä muun muassa radion Ykkösaamussa.

Jokavuotiset veropeijaiset julkkisten tuloilla ovat median peruskauraa. Nyt oli kyse muusta. Huipputuloisten asiat, mielipiteet ja käsitykset yhteiskunnasta, demokratiasta sekä politiikasta ovat teemoja, joita alemmat yhteiskuntaluokat ovat tavanneet seurata. Aihepiiristä on kuitenkin niukasti tietoa. Silloin tällöin joku äkkirikas tai mahtisuvun edustaja saattaa kertoa jotain tai ei juuri mitään.

Tutkimuksen lähtöasetelma oli siis hyvin herkullinen.