Huippu-urheilu ei kärsi rahapulasta – Tutkija: ”Paljon enemmän julkisia varoja kuin annetaan ymmärtää”

Nykyjärjestelmään on järjetöntä pumpata lisää rahaa, sanoo Mikko Salasuo.

eduskunta
Teksti
Mikko Huotari

Suomen olympiahistorian huonointa menestystä Rion olympialaisissa on selitetty muun muassa rahapulalla. Tutkija Mikko Salasuo kuitenkin näpäyttää, että huippu-urheilun saama rahoitus on lisääntynyt kaiken aikaa.

”Valtion budjeteista laskettuna vuosina 2004–2013 huippu-urheilun rahoitus on kasvanut 174 prosenttia”, Salasuo sanoo. ”Puolet tästä ajasta on sitä paitsi taloudellisen taantuman aikaa.”

Salasuon mielestä huippu-urheilun tukeminen julkisin varoin on täynnä epäselvyyksiä. Huippu-urheiluun käytettyjen julkisten varojen todellinen määrä on hämärän peitossa. Julkisessa keskustelussa käytetään paljon eri lukuja, jotka saattavat joiltakin osin pitää paikkansa, mutta eivät anna kovin hyvää kuvaa kokonaissummasta.

Esimerkiksi Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksen Kihun johtaja Sami Kalaja sanoi, että Suomessa Olympiakomitean huippu-urheilun budjetti tälle vuodelle oli vähän yli 6 miljoonaa. Suomen olympiajoukkueen johtaja Mika Kojonkoski kertoo, että Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikkö on joutunut toimimaan 10 miljoonan euron vuosibudjetilla.

”Olympiakomitea ei ole ainoa, joka saa julkista rahaa, vaan suomalainen huippu-urheilu saa rahaa myös muuta kautta”, Salasuo selittää. ”Rahaa jaetaan lisäksi myös lajiliitoille.”