Hornetille seuraaja: Suomen suurin asehankinta – nyt kilpailun asetelmat ovat muuttuneet

Uutisanalyysi: Kanadan ”ei” amerikkalaiselle F-35:lle vahvistaa muiden tarjoajien asemaa.

aseet
Teksti
Jyri Raivio

Suomen kaikkien aikojen suurin asehankinta on pantu virallisesti liikkeelle.

Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps) valtuutti päätöksellään 20. lokakuuta puolustusvoimat aloittamaan Hornet-monitoimihävittäjien ”suorituskyvyn korvaamishankkeen, jonka tavoitteena on korvata 2025 alkaen poistuva Hornet-kalusto” (lainaus puolustusministeriön tiedotteesta).

Näin käynnistyi noin 15 vuotta kestävä ja ehkä jopa noin kymmenen miljardia euroa maksava suurprojekti. Sen seuraava vaihe on tietopyyntöjen lähettäminen kone-ehdokkaiden valmistajille ensi helmikuussa.

Tarjouspyynnöt lähetetään kaksi vuotta myöhemmin ja hankintasopimus tehdään siitä kolmen vuoden kuluttua. Tässä vaiheessa lyhenteellä HX kulkevan konetyypin alustava operatiivinen suorituskyky on määrä saavuttaa vuoden 2025 alussa ja täysi operatiivinen valmius kesällä 2029.

Aikataulun laati esiselvitystyöryhmä, joka julkisti perinpohjaisen raporttinsa  kesäkuussa 2015. Työryhmää veti ilmavoimien ex-komentaja Lauri Puranen, joka nyt on puolustusministeriön leivissä HX-hankkeen koordinaattorina ainakin vuoden 2018 loppuun saakka.