Hitas-osakkaiden nettiadressi vastustaa Helsingin kaupunginhallituksen esitystä

asuntomarkkinat
Teksti
Kustaa Hulkko

Joukko hitas-osakkaita kamppailee nettiadressilla Helsingin kaupunginhallituksen uusinta hitas-uudistusesitystä vastaan.

He pitävät mielivaltaisena tapaa, jolla hitas-osakkaat on tarkoitus jakaa niihin, jotka vapautetaan säännöstelystä, ja niihin, joita ei vapauteta.

Helsingin kaupunginvaltuusto äänestää tänä iltana hitas-järjestelmän kohtalosta.

Adressin ensimmäisiin allekirjoittajiin kuuluva Chris-Marie Rasi epäilee, että kaupunginhallituksen esitys on perustuslain vastainen.

Hän vaatii, että kaikille hitas-osakkaille annettaisiin samanlainen mahdollisuus irtaantua järjestelmästä, kun talo täyttää 20 vuotta.

Toinen otetaan, toinen jätetään

Kaupunginhallituksen esityksen mukaan jako tapahtuisi niin, että ne, jotka jo nyt ovat käytännössä vapaita sääntelystä, vapautuisivat järjestelmästä ilman tonttivuokran korotuksia.

”Loput jäisivät ikuisesti hitas-järjestelmään”, Rasi sanoo.

Esimerkiksi Länsi-Pasilassa 17 hitas-taloa vapautuisi järjestelmästä, kun taas kolme taloa jäisi siihen. ”Kahdesta naapuritalosta siis toinen voi jäädä hitas-järjestelmään ja toinen pääsee siitä irti”, Rasi ihmettelee.

Katajanokka, Kamppi ja Ruoholahti jäisivät melkein kokonaan hitas-säännöstelyyn, samoin 154 asunto-osakeyhtiötä muualla Helsingissä.

Hallitus muutti esitystä

Alun perin apulaiskaupunginjohtaja Hannu Penttilä (sd) ja virkamiehet ehdottivat, että kaikille järjestelmässä 20 vuotta mukana olleille hitas-yhtiöille annettaisiin mahdollisuus irtaantua siitä.

Hallitus kuitenkin muutti esitystä niin, että 20 vuoden sääntelyaika koskisi vain niitä yhtiöitä, joissa markkinahinta jää sallitun enimmäishinnan alle. Toisaalta ne yhtiöt, joita hintarajoitus koskee nyt, joutuisivat jäämään siihen pysyvästi.

Kaupunginhallituksen esityksen takana ovat varsinkin vihreät ja vasemmistoliitto. Kokoomus ja demarit ovat olleet kahden vaiheilla.

Tätä nykyä hitas-asuntoja on kaikkiaan 19530. Pysyvästi säännellyiksi niistä voisi jäädä 6855.

Varovaisen arvion mukaan nämä lähes 7000 helsinkiläistä ruokakuntaa menettäisivät yhteensä satoja miljoonia euroja saamatta jääneenä arvonnousuna.

Hitas – mitä se on?

Hitas on Helsingin kaupungin asuntojen hintasääntelyjärjestelmä, jolla on ikää 30 vuotta.

Järjestelmän alkuperäinen tavoite on tarjota omistusasuntoja kohtuuhintaan. Hitas-talot rakennetaan kaupungin vuokratontille.

Toisaalta järjestelmään on liittynyt jo kauan samoja ongelmia, jotka vaivaavat kaikkea pitkäaikaista hintasäännöstelyä. Monet asukkaat ovat kokeneet epäoikeudenmukaiseksi tavan, jolla asuntojen maksimimyyntihinta määritetään.

Kirjoittaja asuu itse hitas-asunnossa.