Hiljainen terroristi

Työpaikallaan vantaalaisessa kaupassa Petri Gerdt oli tavallinen, ujo nuori.

Myyrmanni
Teksti
Elina Järvinen

Juttu on ensi kerran julkaistu Suomen Kuvalehdessä SK 42/2002 Tavaratalo Hong Kongin työntekijät palasivat maanantaina töihin synkkinä ja hämmentyneinä.

Vielä viikkoa aikaisemmin Petri Gerdt, 19, oli ollut normaaliin tapaan työvuorossa puutarhaosastolla. Nyt sana oli kiirinyt: yrityksen hiljainen kesätyöntekijä oli räjäyttänyt perjantaina tuhoisan pommin kauppakeskus Myyrmannissa.

Gerdtin lähin esimies Tomi Theqvist on vaitonainen. Gerdt oli hyvä työntekijä, hän hoiti tehtävänsä asiallisesti, ei myöhästellyt eikä aiheuttanut ongelmia.

»Viikko sitten sunnuntaina hän oli viimeksi töissä. Päivä oli ihan normaali, mitään poikkeavaa ei ilmennyt», Theqvist sanoo.

Gerdt kirjoitti keväällä ylioppilaaksi Tikkurilan lukiosta ja aloitti kesäkuussa työnsä Hong Kongissa. Hän hakeutui töihin työvoimatoimiston kautta, ja työsopimus solmittiin kolmeksi kuukaudeksi.

Töissä asiakaspalvelussa

Gerdt pärjäsi työssään niin hyvin, että hänelle tarjottiin mahdollisuutta jatkaa iltaisin ja viikonloppuisin.

Hän kieltäytyi ja vetosi koripalloharrastukseensa ja koulukiireisiinsä. Sovittiin, että hän tekee työvuoroja silloin tällöin.

Tikkurilan Hong Kong on isohko, halpahalli-tyyppinen tavaratalo, joka myy kaikkea hammasharjoista iskuporakoneisiin. Asetarvikkeita Vantaan myymälässä ei ole.

Gerdt oli myyjänä puutarhaosastolla tavaratalon toisessa kerroksessa. Hän laittoi tavaroita hyllyihin ja palveli asiakkaita. Vaikka hän oli vetäytyvä, hän selvisi myös asiakaspalvelusta moitteettomasti.

Työpaikallaan Gerdt oli hiljainen ja ujon oloinen mutta ei huomiota herättävän sulkeutunut. »Hiljainen kaveri, mutta sellaisia nuoret kesätyöntekijät usein ovat», järkyttyneet työkaverit sanovat. Mikään ei vihjannut hänen aikomuksistaan.

Opiskelukavereille vieras

Gerdt aloitti opinnot Espoon-Vantaan teknillisessä ammattikorkeakoulussa tänä syksynä. Hän ehti lukea kemiantekniikkaa kuukauden verran. Koulu sijaitsee aivan Myyrmannin kupeessa.

Gerdtillä ei ollut paljon poissaoloja, mutta aivan viime aikoina niitä kertyi jonkin verran. Räjäytyspäivänä perjantaina hän ei ollut koulussa.

Opiskelukaverit ovat luonnehtineet Gerdtiä hyvinkin eristäytyneeksi. Hän ei juuri jutellut kenenkään kanssa eikä osallistunut kurssilaisten tapaamisiin.

»Hän oli hiljaisempi luonne ja ehti olla koulussa sen verran vähän aikaa, ettei kukaan ollut vielä oikein tutustunut häneen», sanoo koulun rehtori Pertti Törmälä.

Opiskelijoille järjestettiin maanantaina yhteinen surutilaisuus ja Gerdtin kurssitovereille vielä erillinen kokoontuminen. Heitä on nelisenkymmentä.

»Koulutyönsä hän hoiti aivan normaalisti. Tosin koemenestyksestä ei ollut vielä näyttöä, koska ensimmäinen koekausi alkoi tällä viikolla», Törmälä sanoo.

Gerdtin kurssikavereiden tentit siirrettiin, koska opiskelijat eivät olleet pystyneet keskittymään lukemiseen.

Poliisi tutki koulun tilat sunnuntaina ja kävi läpi myös Gerdtin tavarat ja tiedostot. Mitään epäilyttävää ei löytynyt.

Sen sijaan Gerdtin kotoa Tikkurilasta on löytynyt pommin tekoon liittyviä tarvikkeita.

Aktiivinen internetissä

Internetissä hiljainen nuori oli aktiivinen, jopa aggressiivinen.

Gerdt on paljastunut nimimerkiksi rc, joka vieraili usein räjähdeharrastajien keskustelupalstalla Kotikemian forum -sivuilla. Siellä harrastajat vaihtoivat tietoa ja mielipiteitä räjähteistä. Gerdt oli innokas ja perehtynyt.

Syyskuun alussa hän kirjoitti kokeluistaan näin:

»Kerran räjäytin 10g. heksametyylitriperoksidi-diamiinia metallisen yskänpastillirasian sisällä. HMTD oli mahd. tiiviisti pakattu ja rasia oli tiukasti suljettu teipillä. Rasian päällä oli vanhoja pehmeäkantisia luetteloita. Räjähdys oli helvetin kova! Sen seurauksena kannesta repes sirpale joka lävisti ensimmäisen luettelon kokonaan ja siististi (sirpaleen muoto näkyi selvästi eikä leikkausjälki ollut rosoista). Lisäksi pinon päällimmäinen luettelo lensi vaakatasossa (suurin ilmanvastus) lähes 10 metrin korkeuteen.»

Gerdtin viimeinen viesti on tiettävästi räjähdystä edeltävältä tiistailta. Hän kyseli, ovatko muut palstalaiset joutuneet »yhteenottoihin räjähteiden/viranomaisten kanssa».

»Mulle ei oo sattunut suurempia onnettomuuksia, mutta kerran näin unta että poliisiauto ajoi laukaisupaikalle. Onnex olin jo ’leijailemassa’ toiseen suuntaan.»

Räjähteitä koskevista unistaan hän oli kirjoittanut aikaisemminkin.

Aamulla poika jäi kotiin

Gerdtillä ei ollut rikollista taustaa, alkoholi- tai huumeongelmia.

Poliisin mukaan hän oli hiljainen ja eristäytyvä, yksinäinen susi.

Gerdt harrasti kuitenkin joukkueurheilua. Hän pelasi koripalloa vantaalaisseurassa useita vuosia mutta lopetti harrastuksen jostain syystä viime keväänä. Ujona ja arkana häntä pidettiin myös koripallopiireissä.

Gerdt asui omakotitalossa Vantaan Tikkurilassa vanhempiensa ja siskonsa kanssa. Perjantaiaamuna 11. lokakuuta vanhemmat lähtivät normaalisti töihin ja poika jäi kotiin.

Perheellä ei ollut aavistustakaan, mitä hän suunnitteli.

Poliisin mukaan Gerdt ei jättänyt minkäänlaista viestiä, joka selittäisi tekoa. Ehkä koskaan ei saada varmasti tietää, miksi 19-vuotias, urheiluasuinen nuorukainen käveli perjantai-iltana Myyrmanniin pommi repussaan.

Juttu on ensi kerran julkaistu Suomen Kuvalehdessä SK 42/2002