Henkirikokset: Suomalainen tappaa yhtä usein kuin maahanmuuttaja

Suomessa tehdään veritekoja kaksi kertaa enemmän kuin Ruotsissa.

henkirikokset
Teksti
Mikko Niemelä

Oulun kirvessurma herätti netissä muukalaispelot ja puheet poliisivaltiosta. Näin otsikoi Yle nettisivuillaan sen jälkeen, kun ulkomaalaistaustainen epäilty oli tappanut kaksi miestä kirveellä oululaisessa pubissa tammikuussa 2015.

Myöhemmin epäilty sai surmansa piiritystilanteessa, jossa tämä oli hyökännyt kirveellä kohti poliisia. Poliisi ampui miehen.

Suomen Kuvalehti selvitti tilastoista, ketkä tekevät henkirikoksia ja mitä tilastollisia poikkeavuuksia liittyy esimerkiksi tekijöiden ikään.

Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen erikoistutkija Martti Lehti laski SK:lle henkirikostilastoista, että vuonna 2013 maahanmuuttajat ja kantasuomalaiset syyllistyivät yhtä usein henkirikoksiin, kun tekijät suhteutetaan väestömääriin. Vuonna 2012 maahanmuuttajat tekivät henkirikoksia suhteessa väestöön hivenen enemmän kuin kantaväestö.

”Ulkomaalaisten tekemät henkirikokset ovat kuitenkin määrällisesti pieniä. Viimeisten 12 vuoden aikana 32 Suomessa vakituisesti asuvaa ulkomaan kansalaista on syyllistynyt henkirikokseen. Lisäksi on ollut viisi maahanmuuttajataustaisen Suomen kansalaisen tekemää henkirikosta”, Lehti sanoo.