Helsingin Sanomien Viestikoekeskus-jutusta 2,4 miljoonan euron lasku

Käräjäoikeuden tuomiota odotetaan lähipäivinä. Siitä riippuu, lankeaako lasku maksettavaksi valtiolle vai Helsingin Sanomia kustantavalle Sanomalle.

media
Teksti
Rami Mäkinen

Helsingin Sanomien Viestikoekeskus-jutun oikeudenkäynti on asianajokuluilla mitaten yksi viime vuosien kalleimmista rikosjutuista. Lehden ja sen toimittajien puolustuksen kulut ovat nousseet jo käräjäoikeusvaiheessa miljoonaluokkaan.

Suomen Kuvalehti pyysi Helsingin käräjäoikeudelta asianajajien loppulaskut erittelyineen. Viimeiset niistä jätettiin käräjäoikeudelle viime viikolla.

Laskujen yhteissumma on lähes 2,4 miljoonaa euroa. Se on samaa tasoa kuin vaikkapa Talvivaaran ympäristörikosjutussa tai Jari Aarnion huume- ja virkarikosjutussa, joissa puolustuksen oikeudenkäyntikulut käräjäoikeudessa olivat kahden–kolmen miljoonan euron luokkaa.

Helsingin Sanomat on resursoinut tähän huomattavasti, koska asia on sanan- ja lehdistönvapauden näkökulmasta periaatteellisesti niin merkittävä. Jos vastaavaan tilanteeseen olisi joutunut pieni maakuntalehti, niin voi olla, että tämä olisi ollut hyvin erinäköinen oikeusjuttu. Juttu on luonnollisesti myös vastaajina oleville toimittajille erityisen merkittävä”, asianajaja Kai Kotiranta sanoo. Hän edustaa suurinta osaa vastaajista.