Helluntai voi olla yhtä vaarallinen kuin juhannus

hukkumiset
Teksti
Lauri Vanhala

Juhannus voi vaikuttaa uutisten perusteella poikkeuksellisen vaaralliselta viikonlopulta, mutta tilastot eivät tue uskomusta. Etenkään ”juhannuskuolemat” liikenteessä eivät erotu tilastoissa helluntain tai muiden kesäisten viikonloppujen joukosta.

Kuva Roni Rekomaa / Lehtikuva.

Liikennemäärään suhteutettuna juhannusliikenteessä tapahtuu yhtä paljon onnettomuuksia kuin minä tahansa muuna kesäisenä viikonloppuna, kertoo Liikenneturvan tiedottaja Pasi Anteroinen.

Kun tiet täyttyvät autoista, vakavan onnettomuuden riski pienenee.

”Suuri määrä liikennettä pakottaa pitämään nopeudet kurissa, mikä poistaa vakavimmat onnettomuudet”, Anteroinen sanoo.

Juhannusliikenteessä vakavan onnettomuuden riski on korkein juuri ennen pahinta ruuhkaa, jolloin ajonopeudet ovat suurimmillaan.

Liikenneturvan tilaston mukaan juhannusliikenteessä kuolee keskimäärin viisi ihmistä torstain ja sunnuntain välisenä aikana. Onnettomuudet painottuvat riskikuljettajiin, ja tyypilliseen kesäkolariin liittyvät vahvasti alkoholi tai yöllinen kaahaus.

Jos tilastoja tarkastellaan vuositasolla, keskimäärin puolet liikennekuolemista tapahtuu perjantain ja sunnuntain välisenä aikana. Kesäkuisissa maantieonnettomuuksissa on viimeisen kahdeksan vuoden aikana kuollut keskimäärin 32 ihmistä kuukaudessa.

Hukkuneet vuosina 2004-2010
Kuvaajaan on merkitty hukkuneiden määrä eri viikonloppuina vuosina 2004-2010. Juhannusviikonloppuun lasketaan mukaan myös torstai, mikä osaltaan nostaa lukua. Lähde Suomen uimaopetus- ja hengenpelastusliitto.  Kuva Outi Kainiemi / Suomen Kuvalehti.

Myöskään hukkumistilastot eivät seuraa aina juhannusta vaan myös hyviä säitä.

”Hukkumiset riippuvat aina kelistä eli jos on helle, se näkyy tilastossa piikkinä”, sanoo koulutussuunnittelija Anne Hiltunen Suomen uimaopetus- ja hengenpelastusliitosta.

Vuosien kuluessa on nähty synkkiä juhannuksia, mutta hukkumistilastot voivat synkistyä yhtä lailla heinäkuisenakin viikonloppuna, mikäli helle houkuttelee ihmiset veteen.

Esimerkiksi viime heinäkuun ennätyshelteissä hukkui peräti 53 ihmistä. Heinäkuussa 2008, jolloin satoi vettä yli kaksi kertaa tavallista enemmän, kuoli sen sijaan 15 ihmistä.

Hukkuneiden määrä juhannuksena vaihtelee paljon. Tämän vuoden juhannuksena on ilmoitettu toistaiseksi kaksi hukkumistapausta, mikä on pienin luku sen jälkeen, kun tilastoa alettiin koota vuonna 1989.

Poikkeuksellisen lämpiminä juhannuksina vuosina 1999 ja 2000 kuoli 20 ja 16 ihmistä. Pitkän ajan keskiarvo on yhdeksän hukkunutta.