Rakas automme

Auto on suomalaisille vähän kuin perheenjäsen, arkielämän oleellinen osa, jonka tarpeellisuutta ei saa kyseenalaistaa. Rakastavalla autosuhteellamme on pitkät ja kaupalliset perinteet.

autoilu
Teksti
Virpi Salmi
Kuvitus
Samuli Siirala

Näkymä on tyypillinen missä tahansa Suomessa asutuskeskuksen laitamilla: tien varteen on pystytetty peltihalleja. Täällä Kellokoskella, Tuusulan ja Järvenpään välissä, hallit ovat punaharmaita. Tien nimi on Mestarintie. Perille päästäkseen tarvitsee henkilöauton, ja monet halleissa toimivat yritykset liittyvät tavalla tai toisella autoihin.

Auto on Suomessa kiinteä osa kotitaloutta, välttämätön ja kiistämätön, melkein perheenjäsen, vähän kuin lemmikki. Ihanneydinperheeseenkin on ajateltu kuuluvan kaksi lasta, koira ja perheauto.

Autot ovat myös ”poliittista dynamiittia”, kuten Helsingin Sanomien pääkirjoituksessa lausuttiin lokakuussa 2020. Autoon liittyvät aiheet ovat jatkuvasti uutisissa.

Viime kuukausina on puhuttu etenkin hallituksen päästövähennystavoitteista, joiden mukaan liikenteen päästöt aiotaan puolittaa vajaassa kymmenessä vuodessa. Se on valtava urakka, joka tietää paitsi tukia vähäpäästöisemmille autoille myös uusia veroja ja maksuja, joista monilla intressiryhmillä on eriäviä mielipiteitä. Sähköautojen määrän pitäisi lisääntyä merkittävästi kymmenessä vuodessa, todetaan liikenneministeriön työryhmän viimesyksyisessä loppuraportissa.