Hävittäjähankkeen kustannuksista tihkuu uutta tietoa: lentokenttiin ja järjestelmien yhteensovittamiseen kuluu 700 miljoonaa euroa

Valtiontalouden tarkastusvirasto antoi HX-hankkeelle moitteet läpinäkyvyyden puutteesta. Hankkeen kokonaishinta ei jää kymmeneen miljardiin.

HX
Teksti
Jyri Raivio

Ensi vuonna valittava Suomen ilmavoimien Hornet-kaluston seuraaja edellyttää suuria investointeja lentopaikkojen infrastruktuuriin. Lisäksi rahaa menee rutkasti uusien koneiden sovittamiseen Suomen puolustusjärjestelmään.

Näiden investointien määrää ei tähän saakka ole kerrottu. Niiden on vain sanottu olevan osa HX-hankkeen kymmenen miljardin euron kokonaishinnasta.

Nyt jotakin tietoa vihdoin tuli.

Yhdysvaltalainen ilmailulehti Aviation Week & Space Technology (AW&ST) julkaisi toukokuussa artikkelin HX-hankinnasta. Sen mukaan ”hävittäjän integroimiseen Suomen laajempaan puolustusjärjestelmään” ja tarvittavan infrastruktuurin rakentamiseen kuluu noin 700 miljoonaa euroa, jonka kisan voittajayritys siis maksaa.

Kymmenen miljardin euron budjetista jää 9,3 miljardia. Sen pitää riittää kaikkeen muuhun eli muun muassa koneisiin, aseisiin, sensoreihin, koulutus- ja huoltojärjestelmiin sekä koulutukseen.