Hävittäjälobbarin leipiin

Puolustusvoimista arvioidaan, että valtio voi hyötyä hävittäjähankkeen parissa työskennelleen virkamiehen siirtymisestä viestintätoimiston palvelukseen.

Teksti
Jyri Raivio

Yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen erikoistunut konsulttitoimisto Blic julkisti tammikuun lopulla nimitysuutisen. Sen mukaan everstiluutnantti (evp) Juha Salminen on palkattu vanhemmaksi neuvonantajaksi erityisesti puolustusalan asiakkuuksissa, mukaan lukien Boeingin asiakkuus.

Tämä tarkoittaa sitä, että Salminen työskentelee nyt hartiavoimin saadakseen Suomen valtion valitsemaan Boeingin valmistaman Super Hornetin ilmavoimien uudeksi monitoimihävittäjäksi.

Niin sanotussa HX-prosessissa on kyse 10 miljardin euron kaupasta ja siinä on mukana viisi myyjäehdokasta. Valinta on määrä tehdä syksyllä 2021.

Salminen on entinen ilmavoimien Hornet-pilotti ja laivueenkomentaja. HX-hankkeen kannalta kiinnostavin osa hänen ansioluetteloaan on kuitenkin se, että hän työskenteli puolustusministeriössä strategisten hankkeiden ohjelmassa vanhempana osastoesiupseerina vuosina 2016-2018. Reserviin puolustusvoimista hän jäi joulukuussa 2018.