Harvinainen suomalainen berylli – Pekka Kulmala aloittaa korujen suunnittelun tutkimalla jalokiviä

Kansallismuseon Brilliant!-näyttely esittelee palkittujen kultaseppien töitä.

korut
Teksti
Maarit Piippo

Hopean hohdetta, kullan kimallusta ja platinan välkettä sormusten pinnoilla, ketjujen kiinnikkeissä ja kivien istutuksissa. Kestävät ja arvokkaat jalometallit haastavat työstäjänsä taidot.

Kansallismuseon Brilliant!- näyttely esittelee palkittujen kotimaisten kultaseppien töitä Suomen Kultaseppien liiton 110-vuotisjuhlavuoden kunniaksi. Mukana on 27 Vuoden Kultasepäksi valittua korumuotoilijaa, joiden tuotantoa nähdään liki 60 vuoden ajalta.

”Esillä on koko ammattikunnan taidon kirjo suurikokoisista hopeaesineistä mikroskooppisen pieniä timantti-istutuksia kantaviin koruihin”, kertoo näyttelyidean isä, kultaseppämestari Pekka Kulmala.

Valaminen on korujen muotoilussa yleisin tekniikka, mutta vaihtoehtoja kehitetään lisää. Tänä vuonna palkittu kultaseppä Heikki Hartikainen on mieltynyt isompien tuotteiden työstämiseen soveltuvaan levytekniikkaan, jossa käytetään hyväksi metallin venymisominaisuuksia.

Myös 3D-teknologiaa on sovellettu korujen suunnitteluun ja valmistukseen. Kristian Saarikorpi mallintaa ja printtaa muinaisesta Egyptistä ja art decosta vaikutteita saaneet korunsa, ja viimeistely tapahtuu käsityönä. Juha Koskela on omaksunut Yhdysvalloissa suomalaissyntyisen Heikki Sepän opissa vaativan anticlastic raising -tekniikan, jonka avulla hän valmistaa ilmavia ja kolmiulotteisen veistoksellisia korujaan.