Hän varmistaa, ettei kokoomus horjahda

Ministerit esittelyssä: Petteri Orpo väisti puheenjohtajakisan perhesyiden takia.

hallitus
Teksti
Tuomo Lappalainen

Sisäministeriksi valittu Petteri Orpo (kok), 45, täyttää kokoomuksen hallitusjoukkueessa Jan Vapaavuorelta jääneen yleispelaajan paikan.

Turkulainen valtiotieteiden maisteri on yhteiskunnallinen moniosaaja, joka hallitsee politiikan eri osa-alueet eikä häkelly tiukoissakaan väännöissä.

Orpo on toiminut aikaisemmin muun muassa kokoomuksen apulaispuoluesihteerinä ja eduskuntaryhmän puheenjohtajana. Hänen kuviteltiin olevan kiinnostunut myös Jyrki Kataiselta vuosi sitten vapautuneesta puheenjohtajan paikasta, mutta Orpo torjui ehdokkuuden vetoamalla perhesyihin.

Stubbin hallituksessa Orpolla oli maa- ja metsätalousministerin salkku. Nimitystä hämmästeltiin aikoinaan jonkin verran, sillä juuri maatalous oli yksi harvoista politiikan lohkoista, joiden parissa hän ei siihen asti ollut juuri ollut tekemisissä.

Orpo selvisi kuitenkin tehtävästä kunnialla, vaikka maatalous joutui viime syksynä koville, kun Venäjä laittoi EU-elintarvikkeet boikottiin. Vihreät hän sentään suututti ehdottamalla maatalous- ja ympäristöministeriöiden yhdistämistä.