Hallitus voisi jo tunnustaa: Kuntauudistus ei etene

Odotettavissa on puolueiden piirisihteeridemokratiaa puhtaimmillaan, kirjoittaa Kari Prättälä Kanava-lehdessä.

kuntauudistus
Teksti
Kari Prättälä

Liikenne- ja kuntaministeri Paula Risikko (kok) asetti ”propelipäiden” työryhmän pohtimaan tulevaisuuden kuntaa. Avaus on tervetullut, mutta ajankohta yllättää: Vahvan peruskunnan malliin perustuva kuntauudistus päättyy siihen, mistä se olisi yli kolme vuotta sitten pitänyt aloittaa.

Kuntahallinnon ongelmat, joita kuntauudistus oli tarkoitettu helpottamaan, ovat entisellään – talousnäkymät jopa hankkeen alussa ennakoitua heikommat. Vahva peruskunta kuntien tulevaisuuden ainoana mallina näyttää pitkäksi aikaa kuopatulta, mutta vaihtoehtojakaan ei ole tarjolla. Pienin yhteinen nimittäjä taitaa taas olla kuntien yhteistyö ja kuntayhtymä.

Kuntahallinnon tulevaisuutta on vaikea ennakoida tuntematta sen menneisyyttä. Polkuriippuvuus on kuntahallinnossa suurempi kuin erilaisten uudistushankkeiden huumassa huomataan. Toteutukseen saakka yltäneet kuntarakennehankkeet ovat edellyttäneet laajaa poliittista konsensusta. Paras-hanke ja Kainuun hallintokokeilu ovat tästä esimerkkeinä. Molemmille on löytynyt arvostelijansa, mutta parempaankaan emme ole pystyneet.

 

Ensimmäinen yritys kuntauudistukseksi käynnistettiin 1960-luvun loppupuolella, mutta kuntauudistuksen toimeenpanolakia, joka olisi mahdollistanut uudistuksen toteuttamisen myös valtiovallan toimenpitein, ei koskaan saatu säädetyksi.