Juovuksissa Brysselissä

Europarlamentaarikko Teuvo Hakkarainen (ps) juopottelee Brysselissä. Puoluejohtaja ei voi asiaan puuttua, sanoo Jussi Halla-aho.

suoraan sanoen
Teksti
Karoliina Paananen

Tämä on ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä

Sen jälkeen kun Teuvo Hakkarainen (ps) valittiin Brysseliin europarlamentaarikoksi, hän on ollut vain vähän julkisuudessa. Aika ajoin Hakkarainen on kertonut uutispimennon vuoksi väliin jääneistä lennoista ja siitä, kuinka hän on pyrkinyt pärjäämään Brysselissä lähinnä suomeksi.

Maakuntalehti Keskisuomalainen halusi seurata Hakkaraisen työskentelyä parlamentissa, mutta haastattelu päädyttiinkin tekemään pitkälti illalla kaljatuopin ääressä.

Ennen haastattelua Hakkarainen soitti toimittajalle humalassa ja hänen saapumisensa Brysseliin viivästyi. Paikan päällä europarlamentaarikko valitteli häntä viime aikoina vaivanneita vatsatautia, vilua ja hikoilua.

 

Hakkarainen on puhunut julkisuudessa alkoholiongelmastaan. Maaliskuussa Hakkarainen kertoi Ilta-Sanomille ”ongelmien ja lööppien” tulleen lähes kokonaan alkoholin käytön seurauksena, muttei luvannut luopua alkoholista kokonaan. Asia välittyy myös Keskisuomalaisen reportaasista.

Perussuomalaisten puheenjohtaja, kansanedustaja Jussi Halla-aho kertoo, ettei ole lukenut maksumuurin takana olevaa Keskisuomalaisen juttua. Hakkaraisen alkoholiongelmasta hän sen sijaan on tietoinen.

”Ajoittain olemme keskusteluyhteydessä. En tiedä mitään sen ajankohtaisempaa. Tiedän toki sen, että hänellä tällainen henkilökohtainen ongelma on.”

Halla-aho toteaa, ettei ulkopuolinen ihminen voi vaikuttaa toisen alkoholiongelmaan kovin paljoa.

”Tästä aiheesta ei ole ainakaan viime aikoina ole minun kanssani keskusteltu, ja alkoholiongelma on valitettavasti sellainen, että sille on aika vaikea ulkopuolisen tehdä mitään.”

Puolueesta on kuitenkin Halla-ahon mukaan oltu yhteydessä Hakkaraiseen ongelman vuoksi. Puheenjohtaja ei täsmennä, milloin.

”Tietysti neuvoin, kehotuksin ja ohjein me pyrimme edistämään sitä, että kaikki edustajamme toimisivat asiaan kuuluvalla tavalla niissä tehtävissä, joissa he ovat, mutta toisen ihmisen alkoholiongelmaan puuttuminen on pikkuisen haastavaa.”

Halla-ahon mukaan Hakkaraisen työskentelyssä europarlamentissa ei ole tähän mennessä ilmennyt moitittavaa.

”Minun ymmärtääkseni hän on hoitanut työtehtävänsä siellä aivan mallikkaasti.”

Peruuntuneiden lentojen vuoksi väliin jääneitä äänestyksiä Halla-aho ei pidä ihmeellisenä, vaan kertoo kohdanneensa aikanaan itsekin hankaluuksia Brysseliin tai Strasbourgiin matkustamisessa lentojen peruuntumisen vuoksi.

 

Halla-aho ei puolueen puheenjohtajana näe olevansa esimerkiksi esimiehen tapaan sellaisessa asemassa, että hänellä olisi vastuu olla kartalla europarlamentaarikon tilanteesta.

”En oikein ymmärrä, mihin tällä kysymyksellä pyritään. Suomalaiset ovat äänestäneet Teuvo Hakkaraisen luottamustehtävään. Hänen työnantajanaan on Suomen kansa, ja Euroopan parlamentti on hänen palkkansa maksaja. Minä en siinä mielessä ole hänen esimiehensä, enkä voi varsinaisiin kurinpidollisiin toimenpiteisiin hänen alkoholiongelmansa vuoksi ryhtyä.”

Halla-aho ei usko, että puoluetoverin tilanteeseen voisi vaikuttaa edes puolueen puheenjohtajana.

”Mahdollisuudet puuttua jonkun ihmisen alkoholinkäyttöön ovat melko vähäiset, kun henkilö on satojen kilometrien päässä. Ne ovat itse asiassa melko vähäiset, vaikka henkilö olisi lähempänäkin.”

Halla-aho kertoo, ettei hän tiedä, onko Hakkarainen ollut työtehtävissä alkoholin vaikutuksen alaisena. Keskisuomalaisen haastattelussa niin kuitenkin kävi, ja haastattelujen antaminen on osa päättäjien työtä.

”Alkoholiongelma ei varmasti helpota minkään työtehtävän hoitamista, ja Teuvo Hakkaraisella tiettävästi tällainen ongelma on. En pysty sitä nyt sen kummemmin kommentoimaan.”

 

Keskisuomalaisen jutussa Hakkaraisen puheet EU:n suhteen olivat kovia. Hakkarainen vertasi lehdelle EU-jäsenyyttä orjuudeksi, ja virkkoi, että Suomi olisi vapaampi Neuvostoliitonkin alaisuudessa kuin se nyt on.

”En ole yhtään Venäjä-mielinen mutta väitän, että Suomella olisi enemmän päätösvaltaa Neuvostoliiton autonomisena tasavaltana kuin EU:n orjana”, hän sanoi lehden mukaan.

Halla-aho ei ehtinyt kommentoida puoluetoverinsa Neuvostoliitto-kannanottoa, vaikka hänen avustajansa kertoi ennen haastattelua, että kansanedustajan kalenteri olisi tyhjänä vielä pitkälle alkuiltaan.

”Minun täytyy nyt lopettaa, sanoin sinulle, että minulla ei ole aikaa. No niin, hei hei.”