Häkämies: Tilanne parantunut

Jyri Häkämies
Teksti
Karri Kokko

Puolustusministeri Jyri Häkämies vastasi rauhanturvaajan esittämään kritiikkiin.

Kantaako Suomi kylliksi vastuuta kotiutuneista rauhanturvaajistaan, puolustusministeri Jyri Häkämies?

”Tietysti pyrimme olemaan mahdollisimman hyvin käytettävissä myös kotiutumisen jälkeen. Meille on hirveän tärkeää, että tehtäviimme voi hakeutua turvallisin mielin. Mutta en tietenkään pysty sanomaan, että verkko olisi aukoton.”

Kriisinhallintaoperaatiot aiheuttavat entistä enemmän stressiä henkilöstölle. Onko tämä otettu huomioon esimerkiksi suunniteltaessa Afganistanin-operaation laajentamista?

”Keskustelin Maimanan kuolemantapauksen jälkeen Afganistanissa monien rauhanturvaajien kanssa, ja he antoivat erittäin hyvän arvosanan paikan päällä tapahtuneelle debriefingille. Haaste on siinä, että kun niin iso osa heistä on reserviläisiä, kotiutumisen kynnyksellä heitä pitää entistä paremmin informoida siitä, mitä apua on käytettävissä.”

Onko keskussotilassairaala Tilkan lakkauttaminen huonontanut suomalaisten rauhanturvaajien mahdollisuutta saada asiantuntevaa hoitoa mielenterveyden ongelmiin?

”Jos puhutaan kriisinhallinnan haasteista, ei tilanne ainakaan ole huonontunut. Pikemminkin edellytykset sille, että pystytään auttamaan ja konsultoimaan, ovat parantuneet.”

Teksti Jari Lindholm