Foursquare-päivitys voi paljastaa tyhjän kodin osoitteen murtomiehelle

Foursquaren suomalaisten käyttäjien kotiosoitteet on usein mahdollista selvittää. Julkisen tilapäivityksen tekeminen esimerkiksi lentokentältä voi kertoa kohdetta etsivälle murtomiehelle tyhjillään olevasta asunnosta.


Kartalla näkyy Foursquare-päivityksiä tehneiden ihmisten todellisia kotiosoitteita, sekä pari yritysosoitetta. Käyttäjät olivat Helsingin rautatieasemalla tai Helsinki-Vantaan lentokentällä maanantaiaamuna. Omakotitalot on piilotettu näkyvistä. Kartta: Lauri Vanhala.

Moni käyttää sosiaalisen median sijaintipalveluita, kuten Foursquarea, kertoakseen tuttavilleen missä päin maailmaa liikkuu. Harva muistaa, että tuttaville suunnatut päivitykset näkyvät myös tuntemattomille.

Ongelmallista on, että kun käyttäjä päivittää sijaintinsa, muut tietävät, ettei hän ole kotonaan. Tieto voi olla arvokas ainakin murtomiehelle, joka etsii sopivaa, tyhjillään olevaa taloa. Murtomiehen täytyy vain selvittää päivityksen tekijän kotiosoite.

Kotiosoitteiden selvittäminen onnistuu helposti ja nopeasti, kävi ilmi Suomen Kuvalehden testissä.

Kokeiluun poimittiin 35 satunnaista, julkista Foursquaren tilapäivitystä Helsingin rautatieasemalta ja Helsinki-Vantaan lentokentältä. Testiä varten laadittu tietokoneohjelma selvitti hetkessä 21 ihmisen matkapuhelinnumerot ja osoitteet pelkän nimen ja kotipaikkakunnan perusteella.

Osa osoitteista johdatti työnantajan konttorille, mutta suurin osa oli todellisia kotiosoitteita Helsingissä, Espoossa, Tampereella, Heinolassa ja Kouvolassa.

Yksi päivityksistä tehtiin Helsinki-Vantaalta. Lomalainen oli lähdössä ulkomaanmatkalle. Hetkessä ruudulla näkyivät päivityksen tehneen käyttäjän kotisoite ja matkapuhelinnumero. Osoitteessa sijaitsi puinen omakotitalo, kävi ilmi Googlen Street View -palvelusta.

Tietojen urkkiminen onnistuu pelottavan helposti, ja sitä olisi ollut helppo jatkaa pidemmällekin. Käyttäjien valokuvat olisivat löytyneet Facebookista ja ammatit LinkedInistä. Murtomiehen ei tarvitse edes tuntea seutua, sillä karttapalvelu antaa ajo-ohjeet asunnolle.

Kotiosoitteiden selvittäminen on mahdollista Suomessa, koska samoissa kaupungeissa ei välttämättä asu useita samannimisiä ihmisiä. Osoitteet löytyvät puhelinluettelotietojen perusteella.

Tilapäivitysten yksityisyys nousi puheenaiheeksi viikonloppuna, kun Girls Around Me -sovellus vedettiin pois Applen sovelluskaupasta. Matkapuhelinsovelluksen avulla pystyi etsimään lähistöllä olevia tyttöjä ja selaamaan heidän Facebook-profiileitaan. Tytöt luulivat jakavansa vain sijaintinsa, mutta tuntemattomat näkivät heistä samalla paljon muutakin tietoa.

Foursquare esti sovelluksen toiminnan, koska se rikkoi palvelun käyttöehtoja. Uusia, vastaavia palveluita voi tehdä kuitenkin jatkossakin, sillä tietojen yhdistelyä on vaikea estää. Girls Around Me -sovelluksen ideaa käytettiin myös SK:n testissä.

Kokeilun onnistuminen on muistutus siitä, että sosiaalisessa mediassa julkaistulle tiedolle voi löytyä yllättäviäkin käyttötapoja. Pelkkä Foursquare-päivitys ei tietenkään varmista, että asunnossa ei ole ketään muita paikalla. Silti osa päivityksistä kannattanee rajata näkymään vain omalle tuttavapiirille.

Testiä varten ladattiin julkisia tietoja Foursquare-palvelusta ja yhdistettiin ne puhelinluettelotietoihin. Tiedot poistettiin testin tekemisen jälkeen. Kartalta on piilotettu omakotitalot, jotka näkyvät niin selvästi, että ne voisi tunnistaa.