Fortum: "Toivotaan, ettei hallitus torju ydinvoiman rakentamista"

Anne Brunila
Teksti
Matti Simula
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Fortum kannattaa avointa keskustelua riskien hallinnasta ja toivoo, ettei tuleva hallitus torju ydinvoiman rakentamista.

anne brunila

Ydinvoiman lisärakentamisesta tuli eduskuntavaaliteema, kun maanjäristys ja sitä seurannut tsunami vaurioittivat japanilaisia reaktoreita. Mitä arvioitte Japanin katastrofin vaikuttavan suomalaisten ydinvoimamielipiteisiin, Fortumin yhteiskuntasuhteiden ja kestävän kehityksen johtaja Anne Brunila?

“Onhan se lisännyt kansainvälisestikin ihmisten huolta ydinvoimaloiden turvallisuudesta. Varsinkin siksi, että emme vielä tiedä tarkasti tapahtumien kulkua, emmekä sitä, miksi turvajärjestelmät eivät toimineet suunnitellusti.”

Muuttavatko Japanin tapahtumat Suomen energiastrategiaa, jossa ydinvoimalla on tärkeä asema?

“En lähde arvailemaan, mitä Japanin tapahtumat vaikuttavat Suomen poliittiseen päätöksentekoon. Kaikkeen energiantuotantoon liittyy omat riskinsä. Jos kaikki pahimman luokan riskit realisoituvat samanaikaisesti, voi seurauksena olla suuri onnettomuus. Ydinvoiman riskien todennäköisyyttä pidetään yleensä pienenä, mutta jos ne toteutuvat, seuraukset ovat vakavat. Siksi riskeihin on varauduttava moninkertaisin turvajärjestelmin.”

Ovatko Teollisuuden Voiman Olkiluotoon valmisteilla olevan uuden reaktorin rakentamisongelmat vähentäneet suomalaisten luottamusta turvalliseen ydinvoimarakentamiseen?

“Kyllä projektien viivästyminen voi vaikuttaa ihmisten mielipiteisiin. Viivästyminen ei ole kuitenkaan tavatonta näin suurissa hankkeissa. Olkiluodon kolmosyksikön rakentamisaikataulun viivästyminen johtuu osittain siitä, ettei ennakkosuunnittelu ole välttämättä ollut riittävällä tasolla.”

“Fortum toivookin, että päätös Loviisan nykyisten yksiköiden korvaamisesta tehdään seuraavan hallituskauden aikana, jotta jää riittävästi aikaa huolelliseen suunnitteluun ja toteutukseen.”

Miksi toivotte tulevan hallituksen ottavan myönteisen periaatekannan Loviisan nykyreaktorien korvaamiseen jo hallitusohjelmassaan?

“Loviisan nykyiset ydinvoimayksiköt tulevat käyttöikänsä päähän 2020-luvun lopulla. Haluamme korvata niiden kapasiteetin. Suunnitteluun pitäisi päästä laitetoimittajien kanssa aika nopeasti, jotta nykyiset yksiköt voidaan korvata siinä aikataulussa kuin ne poistuvat käytöstä.”

Eihän hallitus voi luvata myönteistä periaatepäätöstä. Asiasta päättää eduskunta ja eduskuntaryhmät antanevat jäsenilleen vapaat kädet.

“Aivan oikein, se olisi kuitenkin myönteinen poliittinen signaali siitä, että hallituspuolueet suhtautuvat periaatteessa myönteisesti Loviisan vanhojen voimaloiden korvaamiseen uudella kapasiteetilla. Sen jälkeen Fortum voisi hakea periaatelupaa ja eduskunta päättäisi, myönnetäänkö se vai ei. Itse rakennuslupaa pitäisi hakea viiden vuoden kuluessa periaateluvan saamisesta.”

Ajatteletteko, että hallitusohjelmaan kirjatun myönteisen kannan tulisi ohjata hallituspuolueiden edustajien äänestyskäyttäytymistä?

“Emme suinkaan. Kaikki puolueet ovat sanoneet, että ydinvoima on omantunnon kysymys.”

Mitä tapahtuu, jos periaatepäätöstä Loviisan reaktoreiden korvaamisesta ei tehdä vuoteen 2015 mennessä?

“Silloin ei saada korvaavaa kapasiteettia rakennetuksi siihen mennessä kun nykyiset yksiköt vanhenevat. Suomen kantaverkosta poistuisi huomattavasti sähköntuotantokapasiteettia, mikä edellyttäisi merkittäviä investointeja kantaverkon toiminnan varmistamiseksi.”

Kuva Hannu Lindroos.

Aiheesta lisää

Lue kaikki jutut Japanin maanjäristyksestä ja tsunamista.