Fiskarsin ja Billnäsin ruukit: 30 vuotta pelastusyrityksiä, miljoonia valtion kassasta – työ yhä kesken

Ruukkikylien idyllin taakse piiloutuu toinen todellisuus. Taloja on tyhjillään, rakennukset ränsistyvät.

Billnäs
Teksti
Pekka Anttila
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Kauniina kesäsunnuntaina perheet retkeilevät Fiskarsin kylässä pienen joen rannalla. Yläjuoksun lehtomaisemat ovat kuin kuvakirjasta. Läheisessä aarniometsässä vaeltelee karhuja ja villisikoja. Vesistössä kotiaan pitävät saukot.

Vain 15 minuutin ajomatkan päässä Billnäsissä sijaitsee toinen idyllinen ruukkikylä, jossa ihmiset vierailevat kahviloissa, myymälöissä ja museoissa.

Raaseporin kaupungin alueella sijaitsevat kaksi kylää ovat monille tuttuja vierailukohteita. Kauniiden puutalojen taakse piiloutuu kuitenkin toinen todellisuus. Osa taloista on tyhjillään asukkaiden muutettua pois. Ikkunoita on rikki, ja rakennukset ovat päässeet ränsistymään.

Vielä 1970-luvun kaikki oli toisin. Silloinen Pohjan kunta ja sen ruukkikylät kukoistivat, ja esimerkiksi alueen suurin työllistäjä Fiskars-yhtiö valmisti tehtaillaan kirveitä, lapioita ja saksia. Töihin tultiin myös kunnan ulkopuolelta. Turvallisen työpaikan lisäksi asukkaita houkuttelivat hyvät koulut ja toimiva terveydenhuolto.

Mutta 1970-luvun öljykriisien vuoksi metalliteollisuus ajautui vuosikymmenen lopulla vaikeuksiin eri puolilla maailmaa. Pohjan kunnassa oli lähes pelkästään metallialan yrityksiä, ja murros ravisteli etenkin Fiskars-yhtiötä. Se joutui irtisanomaan työntekijöitään, ja vajaan 6 000 asukkaan kunnasta hävisi parissa vuodessa lähes 600 työpaikkaa. Kunta menetti elintärkeitä verotuloja.