Erossa äidistä

Moni suomalaiskoteja hoitava filippiiniläinen joutuu elämään pitkiä aikoja ilman lapsiaan. Tulot eivät riitä oleskelulupien saamiseen myös perheelle.

Kotimaa
Teksti
Sini Saaritsa

Superjulkkisten yllätysremontit -tv-sarjassa kansanedustaja ja liikemies Harry Harkimo (Liike Nyt) yllättää kotiapulaisensa remontoimalla tämän kaksion uuteen uskoon. Eteinen uudistetaan täysin, kerrotaan Ilta-Sanomien ennakkojutussa. Sinne remontoidaan tila, jossa työntekijä voi puhua Filippiineillä asuvien lastensa kanssa.

Harkimo kertoo lehdessä, että perhe on hyvin köyhä ja kotiapulainen lähettää heille kaikki liikenevät rahansa. Kansanedustaja on myös maksanut perheelle uuden ruokapöydän.

Jutun mukaan työntekijällä on tuore Suomen kansalaisuus, mutta lapset eivät ole saaneet oleskelulupaa Suomeen. Äiti ei ole voinut asua lastensa kanssa yli kymmeneen vuoteen.

Työntekijän tilanne on tavanomainen. Filippiiniläiset edustavat Suomessa suurta ryhmää koti- ja hoivatyöhön tulevista maahanmuuttajista. He joutuvat usein elämään pitkiä aikoja erossa perheistään.