Fennovoiman pääurakoitsijan nimi liitetty skandaaleihin Venäjällä – Paljon epäselvyyksiä ja korruptiota

Titan-2:n johdolla on suorat yhteydet Kremliin.

Fennovoima
Teksti
Teppo Tiilikainen

Maansiirtotyöt Fennovoiman ydinvoimalan työmaalla Pyhäjoella ovat täydessä vauhdissa, vaikka lopullista rakentamislupaa ei ole vielä hyväksytty.

Urakka ei alkanut lupaavasti. Laitoksen turvallisuutta koskevat suunnitelmat eivät valmistuneet ajoissa, ja hankkeen venäläinen pääurakoitsija Titan-2 on myöhästellyt aliurakoitsijoiden palkkojen maksuissa. Fennovoiman mukaan asiaa on selvitetty aliurakoitsijoiden kanssa ja Titan-2 on luvannut tehdä parhaansa, ettei vastaavia myöhästymisiä tapahtuisi tulevaisuudessa.

Titan-2:n johdolla on suorat yhteydet Kremliin. Yhtiön perustaja ja hallituksen puheenjohtaja Grigori Naginski toimi Venäjän varapuolustusministerinä vuosina 2010–2011. Nykyinen pääjohtaja Jelena Naginskaja on hänen tyttärensä.

Grigori Naginskin toimintaan liittyy Venäjällä monenlaisia epäselvyyksiä ja korruptioepäilyjä. Vuonna 2013 hän joutui jättämään Venäjän hallituksen alaisen erikoisrakentamisviraston Spetsstroin johtajan tehtävät puolustusministeriöön kohdistuneiden korruptiotutkimusten yhteydessä.

Spetsstroin vastuulla on ollut muun muassa satelliittien kantorakettien laukaisukeskuksen eli Vostotšnyin kosmodromin rakentaminen Venäjän Kaukoitään. Kyseessä on valtava hanke, jonka kustannusarvio nousee jopa 500 miljardiin ruplaan eli lähes kuuteen miljardiin euroon.