EU:n tuomioistuimelta historiallinen päätös: Puolalle sakkoa 500 000 euroa päivässä, jos se ei sulje kiisteltyä hiilikaivosta

Turówin hiilikaivoksesta valitti tuomioistuimelle naapurimaa Tšekki, jonka mukaan kaivoksen päästöt pilaavat maan juomavesiä.

EU:n tuomioistuin
Teksti
Tuula Koponen

Tšekin tasavallassa riemuittiin maanantaina 20. syyskuuta. EU:n tuomioistuin oli langettanut Puolalle 500 000 euron päivittäisen sakon, koska Puola kieltäytyi sulkemasta lähellä Tšekin ja Saksan välistä rajaa sijaitsevaa Turówin ruskohiilikaivosta. Sakko alkaa juosta tuomioistuimen päätöksenantopäivästä lähtien.

Tšekki valitti kaivoksesta, koska sen mukaan avolouhos pilaa juomaveden Tšekin tasavallan alueella. EU:n tuomioistuin määräsi toukokuussa kaivoksen toimintakieltoon. Kun Puola kuitenkin jatkoi ruskohiilen louhintaa, Tšekki kääntyi uudelleen tuomioistuimen puoleen.

Tuomioistuimen päätös on merkittävä monella tapaa. Sakko on historiallisen suuri, ja ensimmäistä kertaa sitä vaati EU:n toinen jäsenmaa eikä EU-komissio. Historiallista on sekin, että tällä kertaa tuomioistuin myös valvoo aiemmin annetun ennakkoratkaisun noudattamista.

”Tämä on selvä todiste siitä, että tuomioistuin pitää sitä (Turówin kaivosta) vakavana ympäristörikoksena. Puoli miljoonaa euroa päivässä ei ole pikkuraha”, Tšekin ympäristöministeri Richard Brabec kiitteli oikeuden päätöstä. Alun perin Tšekki oli vaatinut Puolalle viiden miljoonan euron päiväsakkoa.