Erkki Tuomioja: Tulevaisuudessa kaikki valtiot ovat monikulttuurisia

Humanitaarinen maahanmuutto on Suomelle mahdollisuus, sanoo Sdp:n kansanedustaja.

Erkki Tuomioja
Teksti
Mikko Niemelä

Kansanedustaja, entinen ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd) sanoo, että Suomen maahanmuuttopolitiikalla ja pakolaiskriisin hoidolla on kaksi vaihtoehtoa.

”Hyvin hoidettuna humanitaarinen maahanmuutto on Suomelle mahdollisuus. Heikommin hoidettuna se muodostaa syrjäytymisen ja yhteiskunnan eriytymisen uhkakuvia”, Tuomioja toteaa.

Ydinkysymys tiivistyy Tuomiojan mielestä hyvin pitkälti siihen, kuinka pakolaisten vastaanottoa voidaan kehittää. Nykyisten arvioiden mukaan Suomeen saapuu tänä vuonna 30 000 turvapaikanhakijaa pääasiassa Irakista ja Syyriasta.

Entisen ulkoministerin mielestä pakolaisasiassa on kyse myös tasa-arvosta. Evätyt hakemukset arvatenkin herättävät kielteisiä tunteita ja käyttäytymistä: kotimaastaan paenneet ovat voineet maksaa pakomatkastaan tuhansia euroja, ja osa heistä on joutunut myymään joissakin tapauksissa koko omaisuutensa.

”Suomalainen yhteiskunta elää tällä hetkellä vaihetta, jossa eriarvoisuuden kasvu on valitettavan totta. Eriarvoistuminen voi kohdentua erityisen vahvasti maahanmuuttajiin ja johtaa pahimmillaan syrjäytymisen kierteeseen. Tämä tekee erityisen haasteelliseksi sen, miten hoidamme nyt meihin kohdistuvan pakolaisten liki räjähdyksenomaisen kasvun.”