Hölmöilyn vastapuoli

Ilmatieteen laitoksen tieteellinen johtaja Ari Laaksonen taistelee ilmastonmuutoksen epäasiantuntijoita vastaan. Ja saa siitä suurta hupia.

hän
Teksti
Virpi Salmi
Kuvat
Jarmo Wright

”Ihmiskunta aiheuttaa kasvihuonekaasujen päästöt, joiden takia lämpötila on noussut. Jos päästöt onnistutaan lopettamaan, lämpötilan nousu loppuu. Ei se sen kummempaa ole.”

Kommentti on yksi Ilmatieteen laitoksen tieteellisen johtajan Ari Laaksosen vastauksista pitkässä Twitter-ketjussa, josta voisi äkkivilkaisulla olettaa, että asiantuntijat siinä keskustelevat ilmastosta. On kuvia erilaisista käppyröistä ja käytetään termejä, kuten holoseeni, R2- ja F-luvut ja ENSO3-mittausalue.

Laaksosen kommentista voi jo päätellä, että useimmat keskustelukumppanit eivät ole alan asiantuntijoita, vaikka ovat Laaksoselle Twitteristä tuttuja. Asiantuntijoille ei tarvitsisi tviittailla tämän tason itsestäänselvyyksiä.

Sosiaalisen median aikakaudella jokainen pääsee kertomaan mielipiteensä mistä tahansa ja yllättävän monet ovat päättäneet ryhtyä julistamaan eriäviä mielipiteitään esimerkiksi ilmastotutkimuksesta Laaksosen kaltaiselle ympäristöfysiikan tohtorille.