Entisistä kollegoista tuli HX-pomon päänsärky – kenraalin lyhyestä lobbaripestistä yhä monta avointa kysymystä

Analyysi: Mitä tarkoitusta varten puolustusvoimien entinen komentaja palkattiin lobbariksi, pohtii ilmailuun erikoistunut toimittaja Jyri Raivio.

Entiset kollegat ilmavoimista ovat yllättäen nousseet ilmavoimien hävittäjähankkeen ohjelmajohtajan Lauri Purasen ehkä suurimmaksi tai ainakin näkyvimmäksi ongelmaksi nyt, kun toistakymmentä vuotta vireillä ollut HX-suurhanke on kääntymässä loppusuoralle.

Purasen vetämän kymmenen miljardin hankkeen päätyön eli hävittäjäehdokkaiden sotilaallisen suorituskyvyn vertailun osalta kenelläkään ei ole ollut, ei ole eikä tule olemaankaan mitään huomauttamista. Se on korkeampaa sotilasmatematiikkaa, jota tuskin kukaan hankintaorganisaation ulkopuolella ymmärtää ja vaikka ymmärtäisikin, ei pysty sitä haastamaan.

Vertailu tehdään äärimmäisen tiukan ja kauan kestävän salaisuuden suojissa. Jos Hornet-hankinnan esimerkki toistuu, ensi vuonna tehtävän HX-valinnan yksityiskohtien salaus purkautuu noin vuonna 2060.

Ongelmaksi on noussut konsulttien käyttö HX-prosessissa. Suurin osa heistä on Purasen ex-kollegoita ilmavoimista. Konsultitkin tulivat päänvaivaksi vasta, kun ilmavoimien komentajana toimineen Purasen entinen esimies, puolustusvoimien entinen komentaja Jarmo Lindberg lähti lobbareiden matkaan.