Entinen huippujalkapalloilija Mika Aaltonen: "Länsimaissa mieli ja keho ovat liian etäällä toisistaan"

terveys
Teksti
Kirsi Kallio
Mika Aaltonen, futisammattilaisesta tulevaisuudentutkijaksi. Kuva Timo Pylvänäinen.

Mika Aaltonen aloittaa aamunsa lenkillä tai joogalla. Aamurutiinien jälkeen hän avaa tietokoneen ja käynnistää pelin Kasparovia vastaan. Tämän jälkeen alkavat päivän työt: lukeminen ja kirjoittaminen.

Takana on ura jalkapalloilijana. Aaltonen muistelee legendaarista peliä Hertha Berlin -joukkueessa 1989 Berliinin muurin murtumisen hetkellä. Itäsaksalaiset vyöryivät katsomoon huutaen ”Berlin, Berlin!”

Aaltonen on kasvanut kokonaisvaltaiseen elämäntapaan jo nuoresta pitäen ja päätynyt ammattijalkapalloilijaksi. Nykyään hän on tulevaisuudentutkija, Royal Society of Artsin Itämeren alueen toiminnanjohtaja ja Aalto-yliopiston päätöksentekoon keskittyvän tutkimusalueen johtaja.

”Urheilu vahvistaa ruumista ja tutkiminen puolestaan mieltä. Tasapainosta löytyy hyvinvointi”, Aaltonen uskoo.

”Länsimaissa mieli ja keho ovat liian etäällä toisistaan. Yleensä kiinnitetään huomio jompaankumpaan. Yhteys täytyisi löytää uudelleen.”

Kestävä yhteiskunta syntyy Aaltosen mielestä hyvinvoinnin ja terveyden suhteesta kansantalouteen. Tämä tarkoittaa sitä, että aidosti hyvinvoiva yhteiskunta syntyy hyvinvoivien yksilöiden kautta.

Mika Aaltosen mottona on vanha kiinalainen periaate: Lääkäri saa palkkaa siitä, että kylän ihmiset ovat terveitä. Kun yksikin kyläläinen sairastuu, palkan maksu lakkaa.

Hän korostaa liikunnan merkitystä.

”Kun ihmiset harrastavat liikuntaa, he voivat paremmin ja jaksavat näin myös pitempään työelämässä, joka on tulevaisuudessa välttämätöntä. Nykyisellään ihmisten suorituskyky ja yleiskunto on aivan liian alhainen.”

Tulevaisuudessa tarvitaan lisää osaavia, kyvykkäitä – ja työssään jaksavia ihmisiä, jotta lapsista, vanhuksista sekä yhteiskunnan huono-osaisista voidaan huolehtia.

Yksilö syntyy uudelleen

Aaltosen mielestä suomalainen yhteiskunta passivoi liikaa. Valtion osuus bruttokansantuotteesta on kasvanut yli sata vuotta, kun länsimaiset valtiot ovat ottaneet itselleen uusia tehtäviä vanhoista luopumatta.

Tilanne muistuttaa renessanssista, jolloin yksilö vapautui dogmaattisen uskonnon kahleista: ”Vapautumisen kautta alettiin nähdä mahdollisuuksia, jotka olivat koko ajan olleet ympärillä. ja joita alettiin toteuttaa niin tieteessä, taiteessa kuin taloudessakin.”

Teollistuneen yhteiskunnan rakenteet ovat hiljalleen rapistuneet niin, että ihmiset ovat – Aaltosen mukaan osittain huomaamattaan – joutuneet uudenlaisen dogmaattisen ajattelun vangiksi: käsitystä siitä, mitä elämän pitäisi olla, ei toteuta yksilö, vaan asioista huolehtiva instituutio.

”Ihmisten täytyy oppia ottamaan vastuu omasta elämästään ja oppimisestaan. Yksilöille täytyy antaa mahdollisuus kykyjensä kehittämiseen heidän omista lähtökohdistaan.”

”Oppiminen voi olla yhtä luonnollista kuin hengittäminen. Ja kyvykkyys nousee siitä elämästä, mitä he parhaillaan elävät.”

Juttu perustuu Mika Aaltosen haastatteluun ja puheenvuoroon Tekesin Huippu-urheilija tuo paloa bisnekseen -mediatilaisuudessa 25.10.

Mika Aaltosen ja Rolf Jensenin yhteisteos Mr & Mrs Future (Talentum) oli ehdolla parhaaksi bisneskirjaksi Helsingin kirjamessuilla 2012.