Pakolaiset: Neljäsosa kunnista kantanut vastuun muidenkin puolesta

Entä jos kaikki kunnat kieltäytyisivät ottamasta vastaan kiintiöpakolaisia?

Teksti
Susan Heikkinen

Nurmijärven kunta on noussut parrasvaloihin – kunnanvaltuusto päättää kesäkuun aikana, ottaako kunta vastaan historiansa ensimmäiset kiintiöpakolaiset.

Todellakin: kiintiöpakolaisten vastaanotto riippuu kunnanvaltuustojen äänestyksistä. Viime vuosina 80 kuntaa on kantanut vastuun humanitaarisesta maahanmuutosta kaikkien 320 kunnan puolesta.

Tälle vuodelle Suomi on luvannut ottaa vastaan 1050 kiintiöpakolaista, joista 500 Syyriasta. Joko kunnat ovat ottaneet heistä kopin, maahanmuuttojohtaja Kristina Stenman työ- ja elinkeinoministeriöstä?

”Tilanne on aika hyvä. Meillä on 1200–1300 kuntapaikkaa tiedossa. Mutta tarve on isompi kuin 1050, sillä viime vuoden kiintiöstä parilla sadalla ihmisellä ei ollut paikkoja tiedossa vielä. Kiintiöpakolaisten lisäksi kuntiin muuttaa myönteisen turvapaikkapäätöksen saaneita turvapaikanhakijoita. Joidenkin kuntien paikkaluku voi koskea myös turvapaikanhakijoita. Mutta hyvään suuntaan ollaan menossa. Prosessi on jatkuva, ja jotkut kunnat käsittelevät pakolaisten ottamista vielä.”

Odottaako ministeriö, että kunta ilmoittaa ottavansa nyt niitä pakolaisia, vai tuuppiiko ministeriö itsekin kuntia?