Energiansäästölamppujen ostaminen ei ole helppoa - viisi vinkkiä

ledit
Teksti
Netta Vuorinen
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Hehkulampuista luovutaan reipasta vauhtia – syyskuun alussa kauppojen hyllyiltä hävisivät 60-wattiset lamput.

Lamput
Kuva Matti Rajala / Motiva Oy.

Vuoden päästä watteja on enää turha muistellakaan. Energiatehokkaat lamput ovat silloin korvanneet hehkulamput lähes kokonaan. Osaa kuluttajista se kiukuttaa.

“Muutosvastarintaa on melko paljon. Osa ennakkoluuloista on ihan ymmärrettäviä”, sanoo asiantuntija Suvi Salmela Motivasta. “Monet kokevat, että lamput eivät kestä niin pitkään kuin luvataan. Myös muut ominaisuudet ovat hyvin erilaisia kuin hehkulampussa.”

Markkinoilta löytyy tällä hetkellä yksi tuote, joka on lähes täysin vanhan hehkulampun kaltainen: kierrekantainen halogeenihehkulamppu. Se on samannäköinen kuin edeltäjänsä, syttyy nopeasti, on väriltään samanlainen ja kestää himmentämisen sekä lämpötilan vaihtelut.

“Ennakkoluulot johtuvat osin myös siitä, että energiansäästölampuissa oli varsinkin alkuvaiheessa paljon eroja. Esimerkiksi pakkauksiin merkityt vastaavuudet perinteisiin hehkulamppuihin saattoivat heittää”, Salmela toteaa.

Toisaalta kaikkea ei voi laittaa lampun ominaisuuksien syyksi. Aikaisemmin kuluttajan ei juuri tarvinnut miettiä sitä, millainen lamppu pitää ostaa – hyllystä napattiin vain se pakkaus, joka oli ostettu aina ennenkin. Nyt tarvitsee.

Osasyy huonoihin kokemuksiin johtuu yksinkertaisesti siitä, että lampun pakkausmerkinnät jätetään lukematta. Vääränlainen lamppu väärässä paikassa ei kestä kauaa.

Mutta entä jos vastaostettu, oikein asennettu ja oikeassa paikassa oleva lamppu kaikista varotoimista huolimatta kärähtää?

“Normaali kuluttajansuoja pätee myös lampuissa”, sanoo Suvi Salmela. “Jos vaikka pari kuukautta sitten ostettu lamppu lakkaa palamasta, viallisen tuotteen voi palauttaa kuitin kera liikkeeseen.”

Viisi vinkkiä lamppuostoksille

On siis hyvä huomioida, että mikä tahansa energiansäästölamppu ei kelpaa joka paikkaan. Eroja on niin himmennettävyydessä, valotehossa kuin syttymiskestävyydessäkin.

Joskus valaisimeen kannattaa hankkia energiansäästölampun sijaan loistediodi- eli ledilamppu tai perinteinen halogeenilamppu.

Mistä siis tietää, millainen lamppu kannattaa ostaa? Ota huomioon nämä seikat, kun lähdet ostoksille.

1. Mihin tarvitset valoa?

Yksinkertaistaen voi sanoa, että energiansäästölamppu soveltuu parhaiten yleisvalaistukseen, ledi- tai halogeenispotti kohdevaloksi ja halogeenilamppu himmennettävään valaisimeen.

Energiansäästölamppuja voi ostaa myös ulkovaloihin, jos
ne soveltuvat käytettäväksi alhaisissa lämpötiloissa.

Liiketunnistimella varustettuun valaisimeen kannattaa kuitenkin hankkia halogeenilamppu. Useat energiansäästölamput eivät siedä himmentimellä tai liiketunnistimella varustettuja valaisimia.

2. Kuinka voimakkaan valon haluat?

Oletko aina käyttänyt keittiössä 60 watin lamppua? Silloin tarvitset energiansäästölampun, jonka tuottaman valon määrä on noin 700 lumenia.

Lamppuostoksilla valotehoa ei kannata enää vertailla wattien perusteella, sillä se kertoo vain sähkönkulutuksen määrän. Pakkausmerkinnöistä kannattaa sen sijaan etsiä lumen-arvo, joka kertoo valon määrän.

Lampunvalmistajat merkitsevät usein pakkauksiin, minkä tehoista hehkulamppua energiatehokas lamppu vastaa.

3. Mistä tiedän, kuinka kauan ostamani lamppu kestää?

Tarkkaa tietoa et saa mistään, mutta arvio löytyy pakkauksen kyljestä.

Pakkausmerkinnästä löytyvä lampun arvioitu polttoaika on mediaaniluku. Kun lamppuja testataan, niistä puolet jatkaa palamistaan pakkauksen kylkeen painetun polttoaika-arvion jälkeenkin.

Parhaat energiansäästölamput ja ledit voivat palaa jopa 15 000 tuntia. Jos pakkaukseen on merkitty arvioitu kesto vuosina, valmistaja on useimmiten laskenut, että lamppua poltetaan noin 1000 tuntia vuodessa.

4. Kuinka usein aiot käyttää valaisinta, johon hankit lampun?

Tarkista energiansäästölamppua ostaessasi, kuinka monta sytytyskertaa se kestää.

On hyödytöntä asentaa vähimmillään 3000 sytytyskertaa kestävää energiatehokasta pienloistelamppua esimerkiksi eteiseen, jossa valoja räpätään päälle ja pois useita kertoja päivässä. Silloin ei ole ihme, jos lamppu kärähtää ennen aikojaan.

Halogeenilamppuihin ja ledeihin sytytyskertojen määrä ei vaikuta samalla tavalla.

5. Minkä värisen valon tarvitset?

Hehkulamppujen aikakaudella niiden tuottaman valon värilämpötila oli aina sama lämpimän valkoinen eli 2700 kelviniä. Nykyisissä energiatehokkaissa lampuissa on enemmän valinnanvaraa.

Useista lampuista on nykyisin tarjolla joko lämmin, neutraali tai kylmä valkoisen sävy. Valon värivalinnalla on mahdollista vaikuttaa valaistavan tilan tunnelmaan.

“Kuluttajat ovat pikku hiljaa alkaneet mieltyä paitsi vanhaan lämpimänkeltaiseen, myös neutraalinvalkoiseen valoon”, Suvi Salmela kertoo. “Valosävyjä on tutkittu paljon: niillä voi vaikuttaa muun muassa vireystilaan.”

Lisätietoa eri tiloihin sopivista lampuista voi hakea esimerkiksi Lampunvalintakoneen avulla.