”Enää ei ole coolia polttaa tupakkaa eikä juoda” – Teineistä tuli nuhteettomia, eikä kukaan tiedä miksi

Nuorten tekemät varkaudet, koulukiusaaminen ja lintsaaminen vähenevät. Älypuhelimet saattavat tukea nuorten päihteettömyyttä.

nuoret
Teksti
Katri Merikallio

Varasteleminen, vahingonteot ja humalassa ajaminen ovat puolittuneet neljässä vuodessa. Koulusta lintsaamisen määrä on sekin miltei puolittunut.

Neljä vuotta sitten 21 prosenttia nuorista kertoi kiusanneensa jotakuta koulussa vuoden aikana. Viime vuonna näin kertoi tehneensä enää 7 prosenttia.

Tiedot käyvät ilmi Helsingin yliopiston julkaisemasta tutkijatohtori Matti Näsin kyselystä Nuorten rikoskäyttäytyminen ja uhrikokemukset 2016.

Niin nuorten tupakanpoltto kuin alkoholin humalajuominen ovat viime vuosina vähentyneet merkittävästi. Tupakan päivittäinen polttaminen on neljässä vuodessa puolittunut. Yhdeksäsluokkalaisista pojista enää 12 prosenttia ja tytöistä 10 prosenttia kertoi polttaneensa päivittäin kuukauden aikana.

”Muutos on ollut todella nopea”, sanoo tutkija Sami Myllyniemi Nuorisotutkimusseurasta. ”Enää ei ole yksinkertaisesti coolia polttaa tupakkaa eikä juoda.”