Hybridilinnake

Idän ja lännen suhteet ovat kiristyneet äärimmilleen. Tässä talossa Helsingissä etsitään keinoja Venäjän aiheuttamaa uhkaa vastaan.

Hanna Smith
Teksti
Teppo Tiilikainen
Kuvat
Marjo Tynkkynen

Vanhan teollisuusrakennuksen uumenista Helsingin Sörnäisistä löytyy salaperäinen hybridiuhkien torjunnan osaamiskeskus, joka ei mainosta itseään. Nimeä ei lue ulko-ovessa, eikä osoitetta kerrota keskuksen nettisivuilla.

Viime syyskuussa toimintansa aloittaneen keskuksen virallinen englanninkielinen nimi on komealta kalskahtava The European Centre of Excellence for Countering Hybrid Threats. Sen tehtävänä on pohtia, kuinka Suomi ja muut keskuksen jäsenmaat voisivat suojautua verkkohyökkäyksiltä, informaatiosodalta ja muilta uuden kylmän sodan mukanaan tuomilta uhilta.

Jo nimestä voisi päätellä, että keskus keskittyy Venäjään, joka käy parhaillaan hybridisotaa länsimaita vastaan. Venäjän keskeiseen rooliin viittaa myös se, että tutkimusjohtajaksi pestattiin Aleksanteri-instituutista Venäjän ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan erikoistunut tutkija Hanna Smith.

Hybridiuhkista ja uudesta kylmästä sodasta on puhuttu siitä lähtien, kun Venäjä valloitti Krimin niemimaan Ukrainalta neljä vuotta sitten. Hybridiä valloituksessa olivat voimakkaan propagandavyörytyksen lisäksi tunnuksettomat sotilaat, ”pienet vihreät miehet” ja se, että Venäjän kiisti osuutensa hyökkäykseen. Sittemmin selkkaus laajeni Itä-Ukrainan sodaksi, ja Krimistä ryhdyttiin rakentamaan valtavaa sotilastukikohtaa.