"Elämän ja kuoleman kysymys" – Mitä jos Veikkauksen monopoli murtuisi?

Uutisanalyysi: Monopolin murtuminen ei syöksisi edunsaajia vararikkoon, mutta peliongelmia se voisi pahentaa entisestään.

monopolit
Teksti
Jari Hanska

’Yksinoikeusjärjestelmä ei ole kriittinen Veikkauksen kannalta. Veikkaus on niin hyvä yhtiö, ettei monopolin purkautuminen olisi meille elämän ja kuoleman kysymys”, Veikkauksen varatoimitusjohtaja Velipekka Nummikoski vakuuttaa.

Nummikosken puheet saavat pään pyörälle, sillä julkista keskustelua seuraamalla voi helposti saada kuvan, että rahapelimonopoli on nimenomaan elämän ja kuoleman kysymys. Nummikosken mukaan monopolin puolustamiselle onkin aivan toinen syy.

”Yksinoikeus on elämän ja kuoleman kysymys meidän edunsaajillemme.”

Tikun nokassa ovat siis rahapelimonopolin tuomat rahavirrat Veikkauksen edunsaajille, sosiaali- ja terveysalan järjestöille sekä tieteen, taiteen ja urheilun edustajille. Edunsaajien joukkoa on myös vuosikymmenten aikana kasvatettu siirtämällä aiemmin valtion budjettiin kuuluvia asioita kuten veteraanien kuntoutusta veikkausvoittovaroilla katettavaksi.

Veikkaus tuo valtion kassaan arpajaisveron muodossa noin 200 miljoonaa euroa vuosittain. Se on valtiovarainministeriön näkökulmasta sivuseikka edunsaajille tuloutetun miljardin euron rinnalla. Rahasumma herättää voimakkaita intohimoja, sillä miljardin korvaaminen valtion budjetista on nykyisessä taloustilanteessa lähes mahdoton tehtävä.