Funikulaarissa
Turun Kakolanmäen rinnehissi on kuuluisa, koska se on niin usein jumissa. Funikulaarin julkisuuskuva on hieman vinoutunut, sanoo Turun kaupungin viestintäjohtaja. ”Sehän taapertaa mäkeä ylös ja alas turvallisesti ja melko säännöllisesti.”
Voit myös kuunnella jutun ääniversiona. Lukijana toimii a.i.materin koneääni Ilona.
Missä se funikulööri on? Funakuraali?
Sieltä se tulee!
Turistiryhmä seisoo mäen laella futuristisen rakennuksen vieressä. Päät kääntyvät, kun musta hissivaunu rullaa rinnettä ylös kohti asemaa.
Opas Anu Salminen tietää, ettei tätä paikkaa kannata jättää Kakolan esittelykierroksilla väliin. Joku kuitenkin siitä kysyy, vaikka ei nimeä ihan oikein muistaisikaan.
”Tämä on nyt tällainen Turun Linnanmäki”, Salminen sanoo ryhmälle. ”Siitä jännä hissi, että se on välillä yhtä oikukas kuin entiset vangit.”
Joskus hissin tekee mieli vähän kiusata ihmisiä ja se ei avaakaan ovia, tai sitten se saattaa yhtäkkiä hidastaa keskellä mäkeä ja pitää pienen tauon, Salminen kertoo.
Vieressä mutkittelee vanha serpentiinitie, mutta Salmisen mukaan se on raskas nousta varsinkin talvella lastenvaunujen kanssa.
Funikulaari rakennettiin, jotta ihmiset pääsisivät vaivattomasti Linnankadulta Kakolanmäelle.

Kakolanmäki on tunnettu vankilastaan. Vankeja siellä ei ole ollut vuoden 2007 jälkeen, kun vankila muutti toisaalle. Alueelle piti keksiä uutta käyttöä.
Päätettiin, että mäelle tulee liiketoimintaa ja asuntoja. Uusi asemakaava tuli voimaan 2010. Siihen merkittiin myös paikka kiskoköysiradalle eli funikulaarille. Nimi on peräisin latinan sanasta funiculus, joka tarkoittaa ohutta köyttä.
Vaihtoehtona harkittiin bussiliikennettä, mutta jyrkkiä katuja pidettiin liian hankalina. Lisäksi funikulaarin käyttökustannusten arvioitiin olevan pienemmät.
Vuonna 2012 hankinnasta järjestettiin kilpailutus. Turun kiinteistöliikelaitos esitti, että laitteisto tilataan italialaiselta Leitnerilta, joka olisi toimittanut sen noin 1,5 miljoonalla eurolla. Samalla hankkeen kokonaishinnaksi arvioitiin 2,5 miljoonaa euroa.
Kaupunginhallitus ei kuitenkaan saanut tehtyä päätöstä, ja asia hautautui vuosiksi.
Myöhemmin hankkeen edistämiselle tuli kiire. Alueen maankäyttösopimukseen oli kirjattu, että Senaatti-kiinteistöt osallistuu funikulaarin kustannuksiin puolella miljoonalla eurolla, mikäli kaupunki päättää hissin rakentamisesta seitsemän vuoden kuluessa kaavan astuttua voimaan.
Viimein vuonna 2015 hanke liikahti eteenpäin, kun kaupunki osoitti siihen rahoitusta.
”Odotamme funikulaarilta tehoa ja tyyliä”, Turun joukkoliikennejohtaja Sirpa Korte sanoi kaupungin tiedotteessa.
2,5 miljoonan euron budjetin uskottiin riittävän. Valmista piti tulla vuoden 2017 loppuun mennessä.
”Mikäli matkaan ei ilmesty yllättäviä mutkia”, sanoi rakennuttamispäällikkö Janne Laine tiedotteessa.