Ehtikö Savon mafia ensin?

Eva Liljeblom
Teksti
Kustaa Hulkko

Oululaiset kuvittelivat olevansa ensimmäisiä, mutta Savon mafia taisi sittenkin viedä voiton.

Rehtori Lauri Lajunen sanoi 4. syyskuuta Bottalla, että Rössypottuseuran Oulun yliopistolle antama tuki on lajissaan ainutlaatuinen ilmiö.

Rössypottuseura on siis diasporaan eli kotoaan pois joutuneiden oululaisten järjestö, joka toimii Helsingin seudulla ja avasi juuri varainkeräyksen kotiseutunsa yliopiston hyväksi.

Oululaiset ovat niin puuhakasta väkeä, että he varmaan keräävät Oulun yliopistolle enemmän rahaa kuin yhdenkään muun yliopistokaupungin kasvatit omalleen.

Maakuntien välisessä nopeuskilpailussa oululaiset jäivät kuitenkin toiseksi – ainakin savolaislähteen mukaan. Nimittäin ”sudeettisavolaisten” Savon mafia on jo ehtinyt sponsoroida Kuopion yliopistoa, joka fuusioitui vuoden 2010 alussa Joensuun yliopiston kanssa Itä-Suomen yliopistoksi.

”Järjestimme smokki-illalliset Kulosaaren Kasinolla. Emme kuitenkaan jaksaneet ryypätä kaikkia illallisia varten keräämiämme rahoja, vaan lahjoitimme 3 000 euroa Kuopion yliopistolle”, kertoo Savon mafian puuhamies Lasse Lehtinen Suomen Kuvalehdelle.

Juurille paluu on muodissa

Etelään joutuneet maakuntien ihmiset haluavat näköjään olla yhdessä toisten samanlaisten kanssa.

Tämän liikkeen edelläkävijöitä olivat oululaiset. Rössypottuseura perustettiin 1996. Seuraavaksi syntyi Savon mafia.

Helsingin eteläpohjalaisilla on ollut pari vuotta oma yhdistyksensä, jonka nimi on Pohojalaasten lupi, joka kokoontuu yleensä Helsingin Bio Rexissä. Pohjoiskarjalaisilla etelään tulleilla on klubi nimeltä East Unit. Kuulemma myös turkulainen Åbo Boys -niminen heimo kokoontuu silloin tällöin Helsingin Kämpissä.

Tavoitteena alueen etu

Totta kai kerhot pyrkivät myös edistämään kotiseutunsa asiaa. Tässä mielessä oululaisten ja savolaisten porukat ovat luultavasti vaikutusvaltaisimpia yhteenliittymiä.

Moni uskoo, että Savon mafia päättää suunnilleen kaikista tärkeistä asioista, koska niin moni päättäjä – esimerkiksi Olli Rehn, Erkki Liikanen, Paavo Lipponen – on savolainen. Tosin ainakin yksi Savon mafian hanke on tiettävästi epäonnistunut, nimittäin hanke siirtää Eläinlääketieteellinen korkeakoulu Helsingistä Kuopioon.

Eteläpohjalaisillakin olisi yliopisto, jota he voisivat suosia, jos intoa ja energiaa olisi, nimittäin Vaasan yliopisto. Yhteistä tahtoa ei kuitenkaan todennäköisesti löydy.

”Ei Seinäjoen ihmiset rupia laittaan rahaa Vaasan yliopistoon”, eräs eteläpohjalainen ilmaisee asian ytimekkäästi.

Maakuntia ja yliopistoja on moneksi ja riitoja ja kateutta riittää, mutta on niiden välillä myös yllättäviä sympatioita ja linkkejä. Esimerkiksi Eva Liljeblom, Hankenin rehtori, on lähtöisin Oulusta ja tunnustaa väriään reippaasti.

Savon mafian rahavirtoja Itä-Suomen yliopistolle ohjaillut Lasse Lehtinen taas tuntee varmaan ainakin jonkin verran sympatiaa myös Oulun yliopistoa kohtaan, koska hän on väitellyt Oulussa tohtoriksi.

Maakunnat ovat vain pikku jaostoja klubissa nimeltä Suomi.

Kirjoittaja on Rössypottuseuran jäsen.