”Diktaattori” Paavo Lipponen valitsi katsomon, joka istuu täydellisesti Rovaniemen ”poronsarvikaavaan”

Monitoimikeskus Railo voitti Arkkitehtuurin Finlandian.

Teksti
Hannu Pöppönen

Miten valita neljästä hyvin erilaisesta rakennuksesta se, joka ansaitsee Arkkitehtuurin Finlandia-palkinnon?

Diktaattorin avulla. Kuten kirjallisuuden Finlandia-palkintojenkin kohdalla, arkkitehtuurin Finlandiasta päättää vuosittain yksi henkilö. Tänä vuonna vallan sai poliitikko Paavo Lipponen. Lipponen tunnetaan arkkitehtuurin ahkerana harrastajana. Hän tuntee suomalaista arkkitehtuuria hyvin ja arvostaa etenkin funkista.

Ehdokkaina olivat Helsingin Hernesaareen rakennettu sauna Löyly, Suvelan kappeli Espoossa, Lappeenrannan kauppakeskuksen laajennusosaan rakennettu kaupunginteatteri ja Rovaniemen keskuskentän monitoimirakennus Railo.

Kun Suomen Arkkitehtiliitto SAFA:n esiraati esitteli finalistikohteet, se niputti erilaiset ehdokkaat yhteen kutsumalla niitä ”kaupunkilaisten olohuoneiksi”, jotka palvelevat sekä henkisiä että fyysisiä tarpeita.

Ruumiillinen kulttuuri päihitti hengellisen, kulttuurisen ja sosiaalisen kulttuurin. Lipponen valitsi Railon, jonka on suunnitellut Arkkitehtityöhuone APRT eli arkkitehdit Aaro Artto, Teemu Palo, Yrjö Rossi ja Hannu Tikka avustajinaan Jussi Vakkilainen, Satu Niemi ja Kuisma Rasilainen.