Demariehdokkaat vaativat: Kaikille maksuton varhaiskasvatus – Hallituspuolueissa ei yhteistä linjaa

Enemmistö neljän suurimman puolueen ehdokkaista lupaa SK:n vaalikoneessa vanhuksille lisää palveluita.

vaalikoneet
Teksti
Heikki Vento

Neljästä suurimmasta eduskuntapuolueesta ainoastaan sosiaalidemokraattien kuntavaaliehdokkaiden selvä enemmistö kannattaa ilmaista varhaiskasvatusta. Kokoomuksessa, perussuomalaisissa ja keskustassa mielipiteet jakautuvat voimakkaasti.

Suomen Kuvalehden vaalikoneessa kuntavaalien ehdokkailta tiedusteltiin kannanottoa vaatimukseen, että ”kuntien tulee tarjota lasten päivähoidon varhaiskasvatus ilmaiseksi kaikille lapsille”. Kahdeksasta eduskuntapuolueesta kysymyksiin on vastannut 14700 ehdokasta.

Sdp on näkyvästi kampanjoinut ilmaisen varhaiskasvatuksen puolesta, ja viesti on mennyt perille ehdokkaille. Yli 80 prosenttia vastanneista sosiaalidemokraateista on täysin samaa tai jokseenkin samaa mieltä tavoitteen kanssa.

Hallituspuoleissa rivit hajoavat. Kokoomusehdokkaista ilmaista varhaiskasvatusta kannattaa 57 prosenttia vastanneista ja sitä vastustaa 40 prosenttia vaalikoneessa mukana olevista kokoomuslaisista.

Niukka enemmistö perussuomalaisista eli 51 prosenttia kannattaa maksuttomuutta. Vastaan on 47 prosenttia puolueen ehdokkaista.