Bussipalot: Karkkilan tutkinta jatkuu, koulubussi syttyi tuleen Ruotsissa

linja-autot
Teksti
Jyrki Jantunen
Täysin palanut bussi valtatie 2:lla Karkkilassa 15. joulukuuta 2008.

Kuusi ihmistä on yhä sairaalassa eilisen linja-autopalon jäljiltä, mutta kenelläkään heistä ei ole hengenvaaraa. Bussi syttyi tuleen Ruotsissakin. Koulubussissa oli seitsemän lasta. Sielläkin matkustajien hengen pelasti kuljettajan ripeä toiminta.

Täysin palanut bussi valtatie 2:lla Karkkilassa 15. joulukuuta 2008.

Kuusi ihmistä loukkaantui, kun Tallinnasta tulleita lomalaisia kuljettanut bussi syttyi palamaan kakkostiellä kuuden aikaan iltapäivällä. Tuli levisi erittäin nopeasti, joten palo olisi voinut vaatia lukuisia kuolonuhreja. Onnettomuuspaikka sijaitsee Karkkilan pohjoispuolella, Kovelonkulmassa.

Bussissa oli palon syttyessä yli 60 matkustajaa.

Bussipalo levisi nopeasti. Komisario Jussi Ojala kertoi, että kuljettaja yritti sammuttaa aluksi paloa paikalle auttamaan tulleiden ulkopuolisten ihmisten kanssa. Palo eteni kuitenkin niin nopeasti, että osa matkustajista piti auttaa ulos rikkomalla ikkunat.

Töölön sairaalan päivystävän lääkäri mukaan viidellä Karkkilan turman uhreista on keskivaikeita palovammoja. Vammat ovat pääasiassa käsissä, mutta niitä on jonkun verran myös kasvoissa ja selässä. Loppuviikosta pystytään arvioimaan, tarvitseeko joku potilaista leikkausta.

Kuudes potilas oli saanut ruhjeita paetessaan bussista.

Bussipalon tutkinta jatkuu tänään. Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen mukaan palo sai alkunsa auton moottoritilasta, mutta tarkempaa syytä ei vielä maanantai-iltana tiedetty.

Sähkövika
syynä?

Onnettomuusbussi oli parkanolaisen A. Lamminmäki Oy:n autoja. Toimitusjohtaja Ari Lamminmäki kertoi illalla STT:lle, että kuljettaja oli haistanut ajaessa palaneen käryä ja sitten löivät lieskat hänen jalkoihinsa. Kuljettaja pysäytti auton nopeasti ja käski mikrofonin kautta matkustajia rikkomaan ikkunat ja poistumaan autosta.

”Se on ollut ihan räjähdysmäinen leviäminen”, Lamminmäki kertoi.

Kuljettaja joutui itsekin lopulta tarkastettavaksi Jorvin sairaalaan. Lamminmäen mukaan kyseessä on hyvin kokenut kuljettaja.

”Kuljettaja mukaan oli onni onnettomuudessa, että ryhmä oli todella ripeä eikä kukaan ollut alkoholin vaikutuksen alaisena niin, että olisi nukkunut bussissa. Kuljettaja kertoi, että jos joku olisi nukkunut perässä niin, ettei itse olisi pystynyt toimimaan, tilanne olisi ollut aika paha.”

Lamminmäki kuuli kuljettajalta, että ensimmäiset lieskat tulivat auton edestä ja moottori taas on takana. Hän pohtiikin, että syynä voisi olla sähkövika, eikä moottori.

Koubussi syttyi
tuleen Ruotsissa

Myös Ruotsissa sattui maanantaina raju bussipalo, jossa oli ainekset vakavaan turmaan.

Ylitornioon matkalla ollut koulubussi syttyi maanantaiaamuna tuleen. Parissa minuutissa bussi oli kokonaan tulessa, mutta kyydissä olleet seitsemän lasta selvisivät vahingoittumattomina.

Lasten hengen pelasti todennäköisesti bussikuskin ripeä toiminta. ”Pysäytin bussin, astuin ulos ja näin, että sisällä on savua. Sen jälkeen huusin lapsille, että kaikki nopeasti ulos”, kertoi kuljettaja kauhunhetkistä.

Hän vei lapset kauemmas bussista ja yritti sen jälkeen itse sammuttaa ajoneuvoa. Palo levisi kuitenkin nopeasti.

”Pelottavaa oli kuinka nopeasti tuli levisi bussin katolle. Vain muutamassa minuutissa bussi oli kokonaan liekeissä”, kuljettaja kertoi.

Lapset saatiin korvaavalla bussilla kouluun, jossa he kävivät terveydenhoitajan tarkastuksessa. Koulun rehtorin mukaan lapset voivat hyvin.

Teksti
SK netin toimitus
STT
TT

Kuva
Martti Kainulainen / Lehtikuva