Brittiprofessori varoittaa: Fennovoiman ydinvoimalasta uhkaa tulla surkea epäonnistuminen

Rosatomin Venäjälle rakentamat voimalat ovat 3–4 vuotta myöhässä, sanoo Stephen Thomas. Fennovoiman hankkeelle voi tulla rahapula.

Fennovoima
Teksti
Teppo Tiilikainen

Greenwichin yliopiston professori Stephen Thomas pelkää, että Fennovoiman ydinvoimalahankkeesta tulee vielä surkeampi epäonnistuminen kuin Olkiluodon kolmosyksiköstä, joka on jo seitsemän vuotta myöhässä.

Pyhäjoen Hanhikiven niemelle nousevan laitoksen toimittaa venäläinen Rosatom. Thomas muistuttaa, että Rosatom on sopinut yli 30 ydinvoimalan rakentamisesta eri puolille maailmaa ja suurin osa hankkeista on määrä toteuttaa venäläisellä rahoituksella.

”Ei ole lainkaan varmaa, että Rosatom pystyy rahoittamaan niitä kaikkia”, Thomas sanoo. Hän epäilee myös, pystyykö yhtiö viemään kaikki hankkeet läpi laadusta tinkimättä.

Thomas tekee parhaillaan tutkimusta Rosatomin taloudesta. Hänen mukaansa työ on edistynyt hitaasti, sillä Venäjältä on erittäin vaikea saada tietoja.

Fennovoiman Hanhikiven ydinvoimalan rakentamisvaiheen kuluista kolme neljäosaa on tarkoitus hoitaa lainoilla, jotka Rosatom on luvannut järjestää.