Brittihallitus haluaa tukkia brexitin aiheuttamaa aivovuotoa uudella lahjakkuusviisumilla – Epätoivoinen yritys, tyrmäävät asiantuntijat

Brittiyliopistojen houkuttelevuus tutkijoiden silmissä on vähentynyt selvästi. Lähivuosille povataan myös EU-maista tulevien opiskelijoiden katoa.

Brexit
Teksti
Mika Horelli

Britannia yrittää kiireellisesti löytää keinoja, joilla paikata brexitin aiheuttamaa aivovuotoa. Pääministeri Boris Johnsonin hallituksen sunnuntaina 26. tammikuuta tekemän ilmoituksen mukaan se aloittaa helmikuussa ”Global Talent” -nimisen viisumiohjelman.

Ohjelma on suunnattu erityisesti kansainvälistä uraa tekeville tutkijoille. Toisin kuin muissa Britannian viisumiohjelmissa, lahjakkuuteen Global Talent -viisumeille ei ole lankaan ylärajaa ja sen hakemisesta tehdään hallituksen mukaan mahdollisimman helppoa.

Asiantuntijoiden mukaan hanke vaikuttaa lähinnä epätoivoiselta yritykseltä paikata vahinkoja, joita brexit on jo nyt aiheuttanut Britannian yliopistoille ja tutkijayhteisölle.

EU-tutkimusrahoituksen alettua kuivua ja maan ilmapiirin muututtua brexit-kansanäänestyksen jälkeen muukalaisvihamielisemmäksi, yhä useampi ulkomainen tutkija ja opettaja on lähtenyt maan yliopistoista ja tutkimuslaitoksista.

Vuonna 2015 brittiyliopistojen akateemisesta henkilöstöstä 16 prosenttia eli 31 635 henkeä oli kotoisin muista EU-maista.  Joulukuussa 2019 julkistettiin Britannian liberaalidemokraattien tekemä kysely. Siihen vastanneet 81 brittiyliopistoa raportoivat menettäneensä lähes 11.000 EU-maista lähtöisin ollutta tutkijaa ja opettajaa vuoden 2016 kansanäänestyksen ja joulukuun 2019 välisenä aikana.