Korona voi kiristää bioasevalvontaa

Biologinen sodankäynti on kielletty. Silti kaikki supervallat liikkuvat sallitun ja kielletyn bioasekehittelyn rajalla, arvioi kansainvälinen tiedemiesten rauhanjärjestö Pugwash.

ulkomaat
Teksti
Pentti Peltoniemi

Covid-19-tautia aiheuttavaa virusta on epäilty keinotekoisesti muunnelluksi, ja edelleen tutkitaan mahdollisuutta, että virus olisi karannut laboratoriosta Kiinan Wuhanissa tai muualla. Teorian on esittänyt esimerkiksi Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo. Euroopan komission mukaan ei ole näyttöä siitä, että virus olisi manipuloitu.

”Pugwash pelkää aseellisen konfliktin riskin Kiinan kanssa kasvavan, kun koronalle halutaan hakea syntipukkia. Pugwashia onkin pyydetty tukemaan puolueetonta selvitystä Kiinan toimista, jos sellainen esimerkiksi YK:ssa saadaan aikaan”, kertoo Maanpuolustuskorkeakoulun dosentti Katariina Simonen.

Kansainvälisen tiedemiesten rauhanjärjestön Pugwashin hallitukseen vuodesta 2013 kuulunut Simonen on humanitaarisesta interventiosta väitellyt oikeustieteen tohtori.

”Pääsihteerimme Paolo Cotta Ramusino on ottanut keskeistä roolia keskustelussa ja pyrkinyt rauhoittamaan sodanlietsontanäkökulmaa: ensin tutkitaan ja sitten tehdään päätelmät.”